Nicko met zijn Portugese maatje Junto..
Nicko met zijn Portugese maatje Junto..

Nicko van Straaten - GroenLinks

Actueel 709 keer gelezen

Een nieuw raadslid, maar zeker geen onbekende in de gemeentepolitiek. Eerder maakt Nicko van Straaten tot 2014 deel uit van de fractie van de PvdA

De overstap van rood naar groen is niet zo verbazingwekkend, want voor Nicko is het mooier maken van de samenleving en opkomen voor de minder bedeelden altijd belangrijker geweest dan het belang van een partij. Hij is ondertussen stiekem 58 jaar oud geworden en de weelderige haardos is verdwenen, maar de strijdbaarheid is alleen maar toegenomen.

Na de verkiezingen van 2014 waar hij door het verlies van de PvdA uit de gemeenteraad verdween, merkte Nicko dat het feit dat je niet meer in de raad zit, niet betekent dat je niet meer door de bevolking benadert wordt. Regelmatig werd hij gebeld met problemen en om advies. Niet zo vreemd,want behalve als raadslid had hij als woonmaatschappelijk werker een reputatie opgebouwd. Dat motiveerde hem om mogelijk met een eigen partij deel te nemen aan de verkiezingen van 2018. Er waren al snel een veertigtal mensen die hem wilden steunen dus de benodigde handtekeningen waren geen probleem. Maar de meeste van zijn steungroep waren door hun banen niet echt geïnteresseerd om ook echt een raadzetel in te nemen. Dat maakt een eigen partij niet makkelijker. Wel had hij toen zijn lidmaatschap van de PvdA al opgezegd.

GroenLinks
Bij toeval kwam hij in gesprek met een oud-raadslid van GroenLinks en na dat gesprek volgden meer gesprekken. Uiteindelijk liggen GroenLinks en de PvdA niet zo ver van elkaar als het om de samenleving gaat. Met stevige afspraken wordt Nicko lid van GroenLinks en door de ledenvergadering word hij op de tweede plaats van de kandidatenlijst gezet. Tot dusverre had Nicko zich voornamelijk beziggehouden met mensen en dan vooral met mensen in problemen en de aandacht voor het milieu vereiste een extra interesse bij het kandidaat-raadslid. Hoe laten we de wereld én Hellevoetsluis achter voor onze kinderen en kleinkinderen?

Voedselbank
In het verleden voerde Nicko meermalen ideetjes uit voor de Voedselbank. Zoals samen met Remco van de weekmarkt een actie rond Pasen waarin Remco de Kaashaas was en pakketten extra konden worden gevuld. Toch heeft Nicko een dubbel gevoel bij het begrip 'Voedselbank': 'Het is natuurlijk mooi dat het er is. Het helpt mensen met een minimum inkomen, maar het zou er eigenlijk helemaal niet moeten zijn in de samenleving. Op dit moment heeft de Voedselbank 439 cliënten waarvan 186 kinderen onder de 18 jaar en 52 boven de 18 en ik ga er mijn best voor doen dat dit aantal naar beneden gaat.'

Socialisme
Voor Nicko is sociaal beleid meer dan alleen papieren afspraken. 'Het moet stroken met datgene wat in de samenleving gebeurt en er moet binnen en buiten de regels een mogelijkheid zijn om mensen die tussen wal en schip vallen toch weer overeind te krijgen.

Beschermde Wieg
Een ander ideaal van Nicko is dat er in Hellevoetsluis een 'Beschermde Wieg Huis' moet komen. Ouders die nu hun kind te vondeling leggen zouden terecht moeten kunnen bij zo'n huis, waar de veiligheid van de baby voorop staat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant