Afbeelding
Foto: Wil van Balen

't Schrijverke viert Boomfeestdag

Actueel 650 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vanochtend werd in alle vroegte hard gezwoegd bij OBS 't Schrijverke. En deze keer niet voor een toets, maar de kinderen zetten de schop in de grond want er moesten bomen geplant worden tijdens de jaarlijkse nationale boomfeestdag.

Er werden door de leerlingen van groep 7 en 8 en wethouder Hans van Lith zes bomen geplant: vier Prunussen en twee Amur kurkbomen die maar liefst 15 meter hoog zouden moeten worden en voor verkoeling kunnen zorgen. "Het is heel erg leuk om te doen" zegt Christiaan. En zwaar vindt hij, en ook zijn klasgenootjes het graven helemaal niet, ze hebben tenslotte allemaal echte spierballen. "Ik vind dit veel leuker dan gewoon werken" vertelt Dana.

"Het is vaak veel te warm in het gebouw en op het schoolplein. Het is een mooi gebouw, maar de klimaatbeheersing laat te wensen over. Tijdens de laatste storm is de grote de boom die voor de school stond omgewaaid, die hield bij ons in het lokaal van groep 7 & 8 nog een beetje de zon tegen" vertelt hun juf. "Het duurt nog wel een paar jaar voordat wij hier verkoeling door krijgen, maar ze staan er nu in ieder geval."

Maak het buiten beter
"Jammer genoeg zijn, voordat deze school gebouwd werd, drie bomen weggehaald" zegt IB'er van de school Margriet Wendel. En daar was, tot nu toe, niets voor in de plaats gekomen. "Afgelopen zaterdag hebben heel veel ouders hun handen uit de mouwen gestoken tijdens NL Doet waardoor het schoolplein nagenoeg af is, naar wens van de leerlingen. De leerlingenraad van de school had namelijk een actieplan opgesteld voor het schoolplein en dit is nu, ook met het planten van de bomen, bijna helemaal uitgevoerd.

Boomfeestpaal...of steen?
"De kinderen zijn betrokken bij het groen en dat is mooi. Het zijn hun bomen. En daar gaat het ook om. Met elkaar de omgeving verfraaien en Hellevoet nog groener maken", aldus wethouder van Lith. Als laatste werd de boomfeestherinneringspaal in de grond gezet. En jawel, tijdens het graven stuitten de kinderen op iets hards. Misschien een schat werd er gelijk geroepen, dus werd er nog harder gegraven. Totdat bleek dat dit een gewone maar toch bijzondere steen was toen hij werd omgedoopt tot de boomfeestdagsteen. De kinderen kozen zelf de plek voor de boomfeestpaal; pontificaal voor de school, goed zichtbaar voor iedereen.

In het hele land werd de 62e boomfeestdag gevierd en er werden maar liefst 200.000 nieuwe bomen door 100.000 kinderen geplant. Inmiddels hebben 50 gemeenten getekend voor het plan om elk kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één eigen boom te laten planten, dus ieder kind een boom. Omdat dit vaak de eerste natuurervaring is, wordt dit nooit meer vergeten. En als kinderen eenmaal enthousiast zijn gemaakt over de waarde van bomen en natuur, zullen zij deze kennis vroeger of later ook weer overbrengen op ouders of andere opvoeders.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant