Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Erik Noordzij

Actueel Een gesprek met... 1.556 keer gelezen

Erik Noordzij (37) is voor velen in Oudenhoorn en in Hellevoetsluis een bekend gezicht door het vrijwilligerswerk dat hij doet bij verschillende verenigingen en stichtingen. Daarnaast staat hij op de lijst van IBH voor de komende gemeenteraadverkiezingen.

"Ik ben in 1980 in Pernis geboren en heb daar tot mijn 23e gewoond. Ik ben voor de liefde naar Oudenhoorn verhuisd. De stap om naar het rustige Oudenhoorn te verhuizen was een verademing. "Ik werkte in de Waalhaven bij Samskip en als ik terugreed naar Oudenhoorn was er ruimte, rust en geen geur of geluid van industrie."

"Bob en ik hebben elkaar in 2002 leren kennen via gezamenlijke vrienden. We waren allebei uitgenodigd voor een verjaardag. Van mij wisten ze wel dat ik op mannen val maar van Bob wisten ze het niet zeker. We kwamen in gesprek over Boudewijn Büch. We vonden hem allebei wel interessant. En hij zou in de Stoep komen met zijn theaterprogramma. Dus we besloten samen naar zijn voorstelling te gaan. Telefoonnummers uitgewisseld en in de tussentijd zijn we gaan mailen en sms'en. En zo is het gekomen."

"Toen we gingen samenwonen was Bob al heel actief in verschillende verenigingen en zo raak je zelf ook al snel betrokken bij de gemeenschap in een dorp. Zo maakt Erik nu deel uit van SOVO (Stichting Ondersteuning Vrijwilligerswerk Oudenhoorn), een nieuwe stichting ontstaan uit oud bestuursleden van dorpshuis de Meent. De stichting helpt initiatieven in het dorp zoals de ijsbaan, de intocht van Sinterklaas, het schoolplein en ook de Hoornse Hoofden.

Bijzondere reizen
Erik maakt op dit moment een mooie reis naar Nieuw-Zeeland samen met Bob én zijn schoonouders. "We vliegen eerst naar Auckland Nieuw -Zeeland en huren daar een camper voor 2,5 week. Bobs nichtje die in Australië woont komt ook en zo gaan we met zijn vijven het hele Noordereiland rond. Vervolgens gaan we een week naar Australië naar Bobs nichtje." Bob en Erik hebben al eerder een bijzondere reis naar IJsland gemaakt om het Noorderlicht te zien." Met een Nissan Patrol met spijkerbanden trokken ze vanuit hun hotel het uitgestrekte landschap in. "Het was bijzonder; overal wit door de sneeuw, geen verkeer en het is zo stil; oorverdovend stil. 's Nachts werd je door de receptie van het hotel gebeld als het noorderlicht te zien was. Vorig jaar zijn we drie weken in Noorwegen geweest. We houden van natuur en ook stedentrips vinden we geweldig." Maar we houden ook van wandelen en hebben onder andere het Pieterpad gelopen. Nu lopen we het Kustpad. We zijn begonnen in Sluis en lopen steeds twee dagen met een overnachting. We zijn nu bij de Brouwersdam geëindigd en komen straks ook over Voorne-Putten."

Van containers naar kraamzorg
Erik is eigenlijk docent geschiedenis, maar besloot nadat hij afgestudeerd was dat hij geen les wilde gaan geven. Hij ging terug naar Samskip Containers in de Waalhaven waar hij eerder had gewerkt en ging aan de slag bij Customer Service. In 2006/2007 stapte hij over naar een expeditiebedrijf in Hoogvliet. Na drie jaar vond hij het welletjes voornamelijk vanwege de harde werksfeer en maakte de overstap naar Kraamzorg de Eilanden waar hij als planner aan de slag ging. "Ik ging van een bedrijf met 99% mannen naar een bedrijf met 100% vrouwen. De overgang was groot, maar lag mij veel beter. Ik vond het contact met de klanten en de kraamverzorgenden heel leuk. Door het collegiale, persoonlijke, menselijke contact, is de zorgsector fijn om in te werken. Soms waren er moeilijke situaties zoals een hele zware bevalling of een doodgeboren kindje. Het is fijn dat je dan een luisterend oor kunt bieden voor je collega's."

Na zes jaar stopte Erik bij Kraamzorg de Eilanden doordat hij zich niet meer kon vinden in de interne veranderingen en de nieuwe werkwijze. "Toen ik wegging heb ik van ruim 100 collega's een kaartje ontvangen dat geeft je een goed gevoel." Hij zat tijdelijk zonder werk en kon in september weer aan de slag bij een bedrijf in Brand en Blusbestrijdingsmiddelen. Hoewel er een fijne sfeer heerst en hij leuke collega's heeft zijn de werkzaamheden niet helemaal naar zijn zin en gaat hij in april weer op zoek naar ander werk. Een nieuwe uitdaging die past bij het raadswerk dat hij wil gaan doen.

IBH
Erik staat op de 8e plaats op de lijst van IBH. "Ik ambieer een plek in de raad." Op dit moment staan er al vier inwoners van Oudenhoorn op de lijst staan bij verschillende partijen. "Mijn interesse voor politiek is ontstaan in het gevecht tegen Nissewaard. Ik zag hoe het er aan toe gaat in de politiek. Ik hield voor de Hoornse Hoofden de Facebook pagina bij, organiseerde de ritjes naar provinciehuis en woonde raadsvergaderingen bij. Daarom heb ik ja gezegd tegen de politiek. En niet alleen voor Oudenhoorn."

Gevoelskwestie?
Dat Oudenhoorn bij Hellevoetsluis wilde, was niet alleen een gevoelskwestie maar gebaseerd op het feit dat bijna iedereen van de voorzieningen in Hellevoetsluis gebruik maakt. "Het gratis parkeren op de Struytse Hoeck en ook andere faciliteiten zijn belangrijk. En dat er eventueel een huisartsenpost terugkomt is natuurlijk heel belangrijk. Goede faciliteiten die je hebt of wil krijgen waar je als Oudenhoornaar gebruik van maakt; daar heb je Hellevoetsluis ook voor nodig. Ik heb persoonlijk een sterke band met Hellevoetsluis vanwege de organisatie van de Vestingdagen, Zomer in de Vesting, de ijsbaan en het Cultureel Festival waar ik betrokken bij ben of ben geweest."

Wat is jou een doorn in het oog?
"Ik zou willen dat er huizen gebouwd worden in Oudenhoorn waardoor de toekomst en het behouden van de school een vereiste is. Ik zou pleiten voor huurwoningen en koopwoningen. Ik zou het dorp niet alleen aantrekkelijk willen maken voor kopers, maar ook voor nieuwe huurders. En met name voor nieuwe inwoners met kinderen zodat de school behouden kan blijven, waardoor onder meer de speeltuin nieuw elan gegeven kan worden en er nieuwe aanwas voor de voetbalvereniging komt. Alles hangt in Oudenhoorn af van het aantal inwoners en dat staat heel erg onder druk.

Het zou mooi zijn om de samenhorigheid in de samenleving in stand te houden. En dit geldt natuurlijk voor alle wijken in Hellevoetsluis. Hellevoetsluis is wel een stad maar met een dorps, sociaal karakter, en dat maakt het juist leuk. Een stukje sociale controle en voor elkaar klaar kunnen staan.

Vrijwilligers voor de Vestingdagen
"Sinds twee jaar ben ik secretaris van Stichting Vestingdagen Hellevoetsluis. Met deze stichting mogen we drie jaar het evenement organiseren. We zijn zeker van het subsidiebedrag € 40.000,- per jaar van de gemeente en kunnen daardoor goed kijken wat er mogelijk is en op tijd beginnen. Vanuit een stichting krijg je meer voor elkaar en krijg je meer vrijwilligers op de been. We hebben deels vrijwilligers die al sinds jaar en dag mee werken; maar we hebben ook nieuwe mensen met nieuwe ideeën die zich aanmelden. Maar we kunnen altijd meer vrijwilligers gebruiken; het liefst 30'ers en 40 'ers. Zij staan midden in het leven, hebben een groot netwerk en weten vaak wat leuk is qua deelnemers en activiteiten."

Wat is jouw diepste wens?
"Dat er meer begrip komt voor elkaar, op alle vlakken. Veel mensen hebben zo'n kort lontje. Ook op sociale media zie je vaak ongenuanceerde reacties voorbij komen. Iedereen leeft in zijn eigen wereldje. Eigenlijk zouden we weer mét elkaar op de wereld moeten leven."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant