De sleutel tot de harten van de inwoners van Oudenhoorn
De sleutel tot de harten van de inwoners van Oudenhoorn Foto Klaas Bergsma

Dubbele feestdag voor Oudenhoorn en Hellevoetsluis

Actueel 1.907 keer gelezen

Wie als vreemdeling op Nieuwjaarsdag door Oudenhoorn reed, heeft zich mogelijk afgevraagd of het een dorpsgewoonte was om op Nieuwjaarsdag de vlag uit te hangen, of dat misschien zelfs de Koning jarig was.

Er was zeker wel alle reden voor een feestje en een significant deel van de 1200 inwoners was uitgelopen om het feestje mee te vieren. Drukte dus bij de voetbalvelden van OHVV waar de parkeerplaats bomvol stond en ook langs de Eeweg nog auto's geparkeerd stonden. Toch was lang niet iedereen met de auto gekomen. Het wat oudere deel van de bevolking had gewoon de rollator of de wandelstok genomen om de officiële wijziging op de plaatsnaamborden te komen bekijken. Op verschillende plaatsen in het dorp hadden inwoners de vlag uitgehangen en ook vanaf de historische kerk wapperde het rood, wit en blauw triomfantelijk. Het dorpje had immers de strijd tegen het grote Nissewaard glansrijk gewonnen, zoals Klein Duimpje de Grote Reus versloeg,of zo u wilt, David van Goliath won.

Symboliek
In de kantine van OHVV was het feestje begonnen met champagne en toespraken. Klaas Bergsma overhandigde burgemeester Junius een bijzondere sleutel, een loper die op alle Oudenhoornse harten past. Dat gebeurde nadat Leen Keijzerwaard de Hellevoetse burgemeester Milène Junius hartelijk had ontvangen. Meer dan honderd inwoners stonden in een overvolle kantine, waarna Leen een korte toespraak hield. Veel hoefde er niet vertelt te worden, want de inwoners van Oudenhoorn waren immers zelf ook overal bij betrokken geweest.

Ondanks de enorme saamhorigheid van de Oudenhoornaars was het enorm veel werk om eindelijk de wens van bevolking om bij Hellevoetsluis te mogen horen vervuld te krijgen. Een nauwelijks te bevatten politiek spel ging aan de vervulling van deze wens vooraf. In eerste instantie zou Oudenhoorn 'tijdelijk' aan Nissewaard worden toegevoegd. met de belofte om later de overgang naar Hellevoetsluis mogelijk te maken

Bedanken
Keijzerwaard bedankte daarna de gedeputeerde Rogier van der Sande voor zijn heldere en objectieve onderzoek naar de situatie, die uiteindelijk tot de unanieme steun van de Provinciale Staten leidde. Dank was er ook voor de Hoornse Hoofden Hans van 't Klooster, René Biesheuvel - ook kandidaat voor de Hellevoetse gemeenteraad voor de VVD - en de heer Voogt. Bijzondere dank ook voor Klaas Bergsma, voor de complete uitvoering van de borden, de promotie en nog veel meer. Ook Erik Noordzij werd bedankt voor zijn actieve rol in de berichtgeving via de sociale media als Facebook en Twitter.

Natuurlijk mocht ook de stichting SOVvO (Stichting Ondersteuning Verenigingen ,vrijwilligers Oudenhoorn in het dankwoord worden vergeten. Zij maakte alle acties mogelijk door bijvoorbeeld het huren van de bussen voor het vervoer naar meerdere zittingen van in het Provinciehuis, waarbij ook de redactie van Groot Hellevoet aanwezig was. De geplande werden breed ondersteund door de bevolking van Oudenhoorn, er was altijd een enorme opkomst.

Wapen van Hellevoetsluis
Leen Keijzerwaard overhandigde daarna het nieuwe ontwerp voor wapen van Hellevoetsluis, waarin het wapen Oudenhoorn al was geïntegreerd. Jaren geleden was dat al gemaakt 'doener' Klaas Bergsma had dit enige jaren geleden al gemaakt op basis van het rotsvaste vertrouwen dat de inwoners van Oudenhoorn de strijd zouden winnen.

Huwelijksaanzoek
Na het overhandigen van de sleutel, volgde een serieus huwelijksaanzoek, waarna Milène Junius enigszins verbaasd antwoordde dat ze al getrouwd was. Toen echter bleek dat niet zij maar Hellevoetsluis ten huwelijk werd gevraagd volgde een volmondig 'Ja, ik wil' Er werd hard gelachen en geapplaudisseerd. Waarna aan de Eeweg de officiële montage van het bord volgde. Die plechtigheid werd behalve door heel veel Oudenhoornaars ook bijgewoond door vertegenwoordigers van alle fracties van de Hellevoetse gemeenteraad.

Ter herinnering aan dit historische moment werden veel foto's gemaakt. De foto's bij dit artikel en op de site, werden gemaakt door Tjerk Hazeveld, Jan Maasdam, Klaas Bergsma en Leo Blok

De vlag ging uit op de toren van de kerk
Milène beklimt het plaatsnaambord
Een boordevolle parkeerplaats!
Een gelukkig huwelijk...
De nieuwe naam is officieel..
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant