Politieagenten verrichtten heldendaad door man uit het Voornse Kanaal te redden met hier in hun midden mevrouw Suvaal echtgenote van het slachtoffer (foto's Wil van Balen)
Politieagenten verrichtten heldendaad door man uit het Voornse Kanaal te redden met hier in hun midden mevrouw Suvaal echtgenote van het slachtoffer (foto's Wil van Balen)

Twee agenten in het zonnetje gezet voor reddingsactie

Actueel 5.455 keer gelezen

De twee agenten, Jim Baks en Maurice Razenberg, die donderdag 7 december het ijskoude Voornse Kanaal insprongen om een man uit zijn auto te bevrijden werden afgelopen woensdag in het zonnetje gezet.

"Mijn man komt waarschijnlijk morgen naar huis na twee weken ziekenhuis" vertelde mevrouw Suvaal woensdag. Haar man kreeg, op slechts enkele minuten afstand van zijn woning, een hartstilstand en is daardoor met zijn auto het water in gereden. "Hij heeft van de zomer op Sicilië al een hartinfarct gehad. In het ziekenhuis in Sicilië is een kastje onder de huid is aangebracht. Geen pacemaker zoals we in Nederland hebben, maar een groter apparaat. Het ging heel goed met hem, dus hij wilde het vrijdags in het ziekenhuis laten verwijderen."

"We kregen om 08.08 uur de melding binnen dat er een auto te water was geraakt op de Kanaalweg Westzijde", vertelt agent Jim Baks. "Op het moment dat we bij de auto aankwamen was deze al volledig gezonken. We zagen alleen nog maar koplampen schijnen. We hoorden van de vrachtwagenchauffeur die het ongeluk had zien gebeuren dat er nog iemand in de auto zat. We deden ons koppel en veiligheidsvest af en zijn het water in gegaan. De auto lag een stuk van kant af, zo'n 10 à 15 meter en hij lag diep. Ik stond tot mijn borst in het water toen ik op de auto stond." De eerste poging om bij het slachtoffer te komen lukte niet. "Ik vond een portier, trok aan iets, weet nu nog steeds niet wat ik vast had, maar kreeg het niet los. Ik ben nogmaals naar beneden gaan, toen lukte het nog niet. Toen ik weer bovenkwam zag ik luchtbellen aan de andere kant van het voertuig. Aan die kant gekomen pakte ik kleding vast en kon meneer eruit trekken. Samen met Maurice heb ik meneer naar de kant gekregen waar inmiddels al meer collega's waren gearriveerd." Onderweg naar de kant kwam meneer bij waardoor hij kon vertellen dat hij alleen in de auto zat. "Dat was een grote opluchting voor ons." Een collega met een waterpak ging daarna het water om te helpen met het slachtoffer op de steile kant te krijgen.

Als de koplampen niet aan hadden gestaan en zijn raam niet naar beneden was geweest dan was zijn redding ernstig bemoeilijkt. "We hebben allemaal geluk gehad die dag" geeft Maurice Razenberg aan. Het was drie graden dat betekent dat je niet langer dan drie minuten in het water mag blijven. "Ik denk dat wij zelf zo'n twee minuten in het water hebben gelegen." De mannen waren zelf dan ook onderkoeld. "We hebben geen moment getwijfeld en zijn gelijk het water in gegaan."

"Het is een wonder dat hij dit overleefd heeft" geeft de echtgenote meneer aan. "Hij zegt zelf altijd onkruid vergaat niet. Mijn man heeft zijn leven te danken aan deze twee helden en aan het apparaat wat zijn hart heeft gedefibrilleerd."

Teamchef Jamil Abu Hunein is bijzonder trots op zijn mannen. "Hoe je het ook wendt of keert; je bent politieagent dus je handelt naar omstandigheden. Onze collega's hebben een goede keuze gemaakt door zo te handelen. Zij hebben een heldendaad verricht. Door hun inzet is het leven van iemand gered."

Vanwege deze heldhaftige reddingsactie kregen agenten Maurice Razenberg en Jim Baks een boeket overhandigd door Evelien Holleman namens het gehele team van Groot Hellevoet.

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant