Felicitaties van de burgemeester voor het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit.
Felicitaties van de burgemeester voor het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. Foto: Wil van Balen

Jaarlijkse ceremonie voor 'nieuwe Nederlanders'

Actueel 523 keer gelezen

Afgelopen vrijdag waren inwoners van Hellevoetsluis die het afgelopen jaar zijn genaturaliseerd tot Nederlander uitgenodigd om de naturalisatieceremonie bij te wonen.

In 2017 werden 25 inwoners genaturaliseerd tot Nederlander, nog eens 10 inwoners hebben na het afleggen van de optieverklaring de Nederlandse nationaliteit verkregen. Deze mensen zijn uit verschillende landen afkomstig: Afghanistan, Brazilië, Irak, Iran, Slowakije, Sri Lanka, Suriname, Syrië en Turkije.

De jaarlijkse naturalisatieceremonie in Hellevoetsluis vindt altijd plaatst op 15 december tijdens de nationale naturalisatiedag en valt samen met de jaarlijkse Koninkrijksdag. Sinds 2008 wordt in alle Nederlandse gemeenten naturalisatiedag gevierd. Tot drie jaar geleden was de naturalisatieceremonie ook voor inburgeraars. Sinds deze taak niet meer in handen is van de gemeente is ook de groep voor naturalisatieceremonie aanzienlijk geslonken. Ook worden minder mensen Nederlander door de strengere voorwaarden. Nu worden voornamelijk mensen uit bepaalde landen zoals Irak, Syrië nog toegelaten.

Nieuwe Nederlanders
Al deze inwoners hebben een uitnodiging gekregen om, samen met familie en vrienden, de naturalisatiedag te vieren in de raadzaal van het gemeentehuis. Uiteindelijk kwamen slechts zeven genaturaliseerde inwoners samen met hun familie en vrienden naar de ceremonie in het gemeentehuis. Zij werden hartelijk ontvangen met koffie en een heerlijke Hollandse oliebol. Vervolgens zijn de "nieuwe Nederlanders" verwelkomd door burgemeester Milène Junius. Zij wilde graag van hen horen waarom ze naar Nederland zijn gekomen. Een van de aanwezige vertelde gevlucht te zijn voor oorlogsgeweld in Irak.
Voor de liefde
Maar veruit de meesten zijn voor de liefde naar Nederland zijn gekomen. Zo vertelde een van de aanwezigen dat hij nu al 9 jaar in Nederland is, maar nu pas de Nederlandse nationaliteit krijgt omdat hij eerder de behoefte niet voelde. "Maar je doet niet helemaal mee. Je mag niet stemmen en dat mag nu wel." Hij leerde zijn Nederlandse vrouw kennen in het hotel in Antalya waar hij werkte als entertainer. Een echt klassiek vakantieliefde verhaal. Ze hadden ervoor kunnen kiezen om in Turkije te gaan wonen maar besloten voor een betere toekomst in Nederland te kiezen.

Op de kiek
Na afloop konden alle genodigden, samen met de burgemeester, vrienden en familieleden, een typisch Oudhollands kiekje laten maken met een typisch Hollands decor. Ondanks de geringe opkomst was de nationale naturalisatieceremonie van 2017 weer een geslaagde bijeenkomst.

Uit de krant