Onkruidbestrijding met borstelen en heet water is een effectieve methode elders in het land/
Onkruidbestrijding met borstelen en heet water is een effectieve methode elders in het land/

Ondanks Europarlement: gemeente gebruikt geen Round-Up

Actueel 972 keer gelezen

Het besluit van het Europarlement om glyfosaat - de werkzame stof in het onkruidbestrijdingsmiddel Round Up van Monsanto - nog vijf jaar toe te staan, heeft geen invloed op de onkruidbestrijding in Hellevoetsluis.

'Hellevoetsluis gebruikt geen Round-Up en heeft ook niet de intentie om het in de toekomst weer te gaan gebruiken' zegt een woordvoerder van de gemeente. Naar aanleiding van de groeiende overtuiging dat het middel kankerverwekkend zou zijn, besloot vorig jaar wethouder van Lith op vragen van GroenLinks om het gebruik te stoppen en over te gaan op andere methodes.

Commotie
Na het besluit van de Europarlement om het gebruik van glyfosaat nog vijf jaar toe te staan, in plaats van het te verbieden, ontstond grote commotie. Tussen de Duitse delegatie die hiervoor stemde en de Duitse minister van milieu hier woedend om werd, is ruzie ontstaan die met Kerstmis niet zal worden bijgelegd. Ook Frankrijk - die tegen het gebruik stemde - heerst verontwaardiging. Daar besloot men om glyfosaat binnen drie jaar geheel te verbieden. Nu al mag in Nederland het middel door overheden niet worden toegepast op verharding of in plantsoenen. Er bestaan voldoende alternatieven.
Glyfosaat
Glyfosaat zit verwerkt in het veelgebruikte Roundup van chemiebedrijf Monsanto en zou volgens Europese boerenorganisaties noodzakelijk zijn om de voedselvoorziening op peil te houden. Al jarenlang woedt er een grote controverse over de risico's van glyfosaat. De Wereldgezondheidsorganisatie en veel onafhankelijke wetenschappers wijzen op de risico's ervan voor mens en milieu. In 2015 classificeerde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze stof als "waarschijnlijk kankerverwekkend".

Foodwatch
Voedselwaakhond Foodwatch - onder andere bekend van de verkiezing van het 'Gouden Windei' voor de meest misleidende reclame, heeft geen goed woord over voor het besluit van Europa: Dat de Europese Commissie de private belangen van bedrijven als Monsanto boven het publieke belang van de volksgezondheid zet, vindt Foodwatch onverteerbaar: Dit bestrijdingsmiddel had gewoon verboden moeten worden: mogelijk kankerverwekkende stoffen als glyfosaat horen niet thuis in ons voedsel en drinkwater. Dat dit middel nu nog eens vijf jaar wordt toegestaan, is onverantwoord.'

Het maakt in elk geval duidelijk dat het woord 'milieubewust' in Hellevoetsluis geen loze kreet is..

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant