Deze jongeren kunnen zich in de Schakelklas van Helinium voorbereiden op hun toekomst
Deze jongeren kunnen zich in de Schakelklas van Helinium voorbereiden op hun toekomst

Internationale Schakelklas gestart op Helinium

Actueel 2.562 keer gelezen

Goed onderwijs is onmisbaar. Onderwijs geeft toegang tot de wereld van nu én de toekomst. En dat beseffen de gemotiveerde jongeren van de Internationale Schakelklas (ISK) maar al te goed. Vrijdag was de officiële opening van de ISK op het Helinium en maandag zijn de lessen voor deze kinderen gestart.

Door het hele land zijn op diverse locaties Schakelklassen opgericht om jongeren, nieuwkomers in Nederland, te helpen de taal onder de knie te krijgen zodat zij een toekomst in Nederland kunnen opbouwen. De ISK is bestemd voor leerlingen in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar die de Nederlandse taal niet of nog niet voldoende beheersen. Zij komen veelal uit landen zoals Syrië, Polen en Eritrea.

De ISK heeft als doel de leerlingen de taal te leren en te laten inburgeren zodat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de Nederlandse samenleving. De leerlingen volgen maximaal twee jaar lessen via ISK daarna stromen ze door naar een schakeljaar mbo, hbo of universiteit. De jongere deelnemers stromen door naar het reguliere onderwijs dat bij hun niveau past.

Door de vele aanmeldingen is er ruimtegebrek ontstaan in de locatie in Spijkenisse en daarom zijn er 14 leerlingen van ISK Nissewaard naar ISK Helinium verhuisd. De leerlingen die de lessen in Hellevoetsluis gaan volgen wonen overigens allemaal op Voorne. Daarnaast sluiten nog twee leerlingen die al op Helinium zitten bij deze groep aan omdat zij de Nederlandse taal nog niet voldoende beheersen. Het team van betrokken docenten en begeleiders zal de leerlingen ondersteunen.

De jongens en meisjes werden vrijdag welkom geheten door Ruud Van Tergouw, rector Helinium "Onderwijs is belangrijk, want je leert dingen die je nodig hebt in de maatschappij, in het vervolgonderwijs en in het werk dat je gaat doen." Deze leerlingen zijn overigens allemaal al een stap verder in hun taalontwikkeling; zij zijn inmiddels al een jaar in Nederland. Leerlingen met verschillende leerniveaus en leeftijden zitten bij elkaar in de klas, maar het taalniveau is ongeveer gelijk omdat zij allemaal een jaar in Nederland zijn. Deze kinderen worstelen met de taal, met hun verleden en daarnaast zijn ze ook nog eens gewoon puber. Dat valt niet altijd mee, maar ze zijn gemotiveerd en toekomstgericht.

"Met deze basis zorgen wij ervoor dat leerlingen, zelfverzekerd en op het juiste niveau, kunnen doorstromen naar het Nederlandstalige onderwijs. Goed uitgerust op weg naar hún toekomst", vertelt decaan Ellen de Groot. Op dit moment zijn er vier groepen in Nissewaard en vanaf heden een vijfde ISK in Hellevoetsluis. "Dat wij deze leerlingen erbij krijgen is echt een verrijking voor onze school."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant