Waakt, vertrouwend op God, op het Provinciehuis in Den Haag...
Waakt, vertrouwend op God, op het Provinciehuis in Den Haag...

Hellevoetsluis kiest voor tegemoetkoming

Actueel 1.243 keer gelezen

Hellevoetsluis komt tegemoet aan wens Nissewaard over financiële verrekening voor Oudenhoorn

Leo Blok

Eind vorige week had Nissewaard een ultimatum gesteld waarin de gemeente dreigde naar de rechter te stappen om uitstel te vragen van de grenscorrectie. Hellevoetsluis moest eerst maar eens akkoord gaan met de voorlopige overnamesom zoals die door de provincie op 9,4 miljoen was vastgesteld. Na het voorlopige bedrag vastgesteld te hebben - gebaseerd op objectieve cijfers van A.P.E. - zal gedeputeerde Jeanette Baljeu nog met de beide burgemeesters in gesprek gaan over het bedrag, waarbij Hellevoetsluis er vanuit gaat dat het definitieve bedrag nog een marge heeft.

Toch komt dit licht vreemd over omdat zowel het college als de gemeenteraad van Hellevoetsluis in een eerder stadium al unaniem akkoord gingen met een overnamesom van 10,9 miljoen. Welk bezwaar kan er dan nu nog zijn tegen een bedrag dat anderhalf miljoen lager ligt? Het is in ieder geval niet echt duidelijk naar de inwoners van Oudenhoorn ( bijna Hellevoeters) die niet alleen een zachte landing in Hellevoetsluis zouden krijgen, maar zelfs warm welkom werden geheten

De gemeente Hellevoetsluis garandeert Nissewaard dat er minimaal 8 miljoen euro betaald wordt voor de grenscorrectie met Oudenhoorn. Het maximumbedrag blijft de door de provincie voorlopig berekende 9,5 miljoen. Nissewaard vroeg Hellevoetsluis om snel duidelijkheid te geven over de vergoeding. In het belang van de inwoners van Oudenhoorn wil Hellevoetsluis deze duidelijkheid verschaffen.

Hellevoetsluis stelt zich op het standpunt dat de vergoeding die betaald wordt aan Nissewaard een reële vergoeding moet zijn, gebaseerd op getoetste feiten en cijfers. De provincie biedt die ruimte en wil beide gemeenten op korte termijn horen over het voorlopige bedrag. Pas daarna, in de loop van 2018, volgt er een definitief besluit over de verrekening. Dat traject duurt langer en vraagt om zorgvuldigheid. Provinciale Staten hebben echter al wel een definitief besluit genomen over de grenscorrectie per 1 januari 2018. Dit zijn dus twee aparte trajecten. Het financiële proces mag een soepele overgang van Oudenhoorn tot Hellevoetsluis niet in de weg staan, vindt de gemeente Hellevoetsluis. De gemeente wil dat de inwoners van Oudenhoorn zo min mogelijk hinder ondervinden van de grenscorrectie. Een snelle en volledige medewerking van de gemeente Nissewaard in de overdracht van gegevens is daarvoor absoluut noodzakelijk. Daarom komt Hellevoetsluis tegemoet aan de door Nissewaard gewenste duidelijkheid over de financiële verrekening. Met een bedrag dat in elk geval tussen de 8 en 9,5 miljoen ligt, kan wat Hellevoetsluis betreft voortvarend gewerkt worden aan de voorbereidingen op de grenscorrectie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant