Foto's Taco Meeuwsen
Foto's Taco Meeuwsen

Help in de strijd tegen Niet Aangeboren Hersenletsel

Actueel 721 keer gelezen

Één op de vier Nederlanders heeft hersenletsel. Van die groep heeft bijna een miljoen Nederlanders een vorm van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Elk jaar komen er 40.000 cliënten met Niet Aangeboren Hersenletsel bij, waaronder 19.000 kinderen en jeugdigen tot 20 jaar. Elk jaar opnieuw. Niet Aangeboren Hersenletsel ontstaat bijvoorbeeld door ongelukken, beroertes, infarcten, TIA's, reanimaties of vroeggeboorten. De Stichting NAH NU Nederland 'samen verder met hersenletsel' is een landelijke crowdfundingscampagne gestart met als slogan: 'Wees een Held, Koop een Speld!'. Fraaie verzilverde spelden met onze hersenen in de vorm van vier gestileerde hartjes en daar omheen de woorden Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). De 'heldenspelden' zijn bedoeld voor iedereen die werkt met, zorgt voor of sympathiseert met cliënten met NAH. De 'heldenspelden' vestigen als vanzelfsprekend de aandacht op Niet Aangeboren Hersenletsel in het algemeen. Ze zijn te koop voor eenieder die het doel van de stichting een warm hart toedraagt. Iedere Nederlander kent tenminste één familielid, vriend of kennis met hersenletsel. U kunt een speld kopen en dragen, maar ook weggeven. Onder het motto 'Wear it or share it' is de heldenspeld altijd zinvol: om te dragen of om weg te geven.

Het bijzondere verhaal van Juan Gonzalez
Juan Gonzalez, lid van de Raad van Bestuur van de stichting NAH NU Nederland, heeft zelf Niet Aangeboren Hersenletsel. Hij was op 8 december 2014 (op de leeftijd van 49 jaar) acht dagen alleen in Spanje, toen hij 's avonds tijdens het douchen een zware hersenbloeding kreeg. Hij bleek nog net in staat de buurvrouw te roepen, toen hij door zijn benen zakte. Bellen lukte al niet meer. Half bewusteloos is hij gevonden. De arts van het dorp werd erbij gehaald en met een ambulance is hij, meer dood dan levend, naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Eenmaal terug in Nederland bleek Juan vrijwel volledig rechtszijdig verlamd en blind aan het rechteroog. Er volgden jaren van zeer intensief revalideren. Hoewel hij nog steeds in een rolstoel moet leven, is het Juan gelukt een belangrijk deel van zijn beperkingen te overwinnen. Hij moet nog dagelijks veel handicaps het hoofd bieden, maar volgt de wetenschappelijke innovaties op de voet. Nog Altijd Hoop (NAH)...

Ongeveer twee jaar na de beroerte heeft Juan drie keer een test ondergaan in het kader van het zogeheten POTENTIAL-onderzoek in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Zelfs twee jaar na de beroerte was (wetenschappelijk) te meten dat zijn balans verbeterde als de hersenen elektrisch gestimuleerd werden. De echte behandeling in het POTENTIAL-onderzoek heeft 15 keer plaats, bij voorkeur hooguit vijf weken na een beroerte. Dan zijn de effecten van hersenstimulatie op het evenwicht en de sta-balans bij Niet Aangeboren Hersenletsel het grootst. Die resultaten zijn veelbelovend en wetenschappelijk onderbouwd.

Liveprogramma 'Geef om je hersenen'
Met Bart Chabot (die zelf ook Niet Aangeboren Hersenletsel heeft) laat Juan Gonzalez in het Testcentrum CASA Reade in Amsterdam zien hoe zo'n POTENTIAL-onderzoek verloopt. Dat gebeurde in het kader van opnamen voor het NPO1 programma bij Omroep MAX 'Geef om je hersenen'. Sybrand Niessen en Martine van Os presenteren op NPO 1 het liveprogramma 'Geef om je hersenen'. . Dichter, schrijver en podiumkunstenaar Bart Chabot brengt veelbelovende onderzoeken onder de aandacht en liedschrijver en zanger Stef Bos verzorgt de muzikale omlijsting. Uitzending: NPO1 MAX: 6 dec as om 21.25 u 'Geef om je hersenen'. Allemaal kijken!

Juan Gonzalez -foto Taco Meeuwsen
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant