Afbeelding

Martin de Bree

Actueel Een gesprek met... 1.628 keer gelezen

Ondanks dat er nog nauwelijks grijze haren bij hem te vinden zijn, is de jeugdig ogende Martin de Bree dit jaar 58 jaar oud geworden. Martin is werkzaam bij de Erasmus Universiteit waar hij ook als doctor afstudeerde. Zijn specialisme is regelgeving en vooral onderzoek naar het effect van die regels en of die nog wel aansluiten op de werkelijkheid en worden uitgevoerd zoals ze bedoeld waren. Teruggaan naar de echte bedoeling van regels, zonder ze blind te volgen. Vooral bij grote projecten zie je hoe dingen langs elkaar heen gaan. Er gebeuren nergens zo weinig ongelukken als in de luchtvaart. Vergelijk dat eens met de transportsector . Ook de manier waarop bedrijven, regels en instanties met het milieu omgaan is mijn vakgebied. Ik probeer ook mensen met verschillende belangen met elkaar om de tafel te krijgen en echt naar elkaar te leren luisteren. Niet alleen maar je eigen belang verdedigen, maar samen oplossingen zoeken. Want als je geen deel bent van de oplossing, ben je een deel van het probleem.' Bedrijven hebben de morele plicht om in harmonie met de samenleving te werken. Ambtenaren hebben die zelfde plicht. Vertrouwen is een toverwoord in overleg en relaties.

Bibliotheek
Martin is plaatsvervangend voorzitter van de Raad van Toezicht van de Bibliotheek in Hellevoetsluis. Hij vindt nog steeds dat de bouw van het cultuurhuis een goed idee was om een groot aantal culturele elementen bij elkaar te brengen om zo elkaar te versterken. Dat de bezoekersaantallen van het bibliotheek gedeelte teruglopen wijt hij niet alleen aan de grotere afstand van het winkelcentrum en bejaardenvoorzieningen. 'Het is een beeld dat je overal in het land terug ziet komen. Was de bibliotheek voor een aantal jaren terug nog de plek waar je heel veel informatie terug kon vinden, dan is die taak grotendeels overgenomen door het Internet. Ook de E-books spelen een belangrijke rol. Zo'n e-reader weegt aanmerkelijk minder dat een dik boek als je s avonds in bed graag leest. Andere projecten zoals in de vakantie werden juist heel goed bezocht en ook de belangstelling voor het cursusaanbod is niet echt teruggelopen. Daarbij komt dat het gebouw en de inrichting perfect beantwoorden aan de behoefte van de gebruikers. De horeca in het pand wordt voor een groot deel verzorgd door de Stichting Ipse die mensen met een verstandelijke beperking daarmee aan werk helpt.

Muziek
Muziek speelt ook een belangrijke rol in het leven van Martin de Bree. Hij zingt en speelt gitaar, bezit er ook meerdere, en maakt samen met zijn vrouw Petra deel uit van het gezelschap De Losbandigen. 'Dat staat de laatste tijd een beetje op een laag pitje. Een aantal leden is al diep in de zeventig en dan is meerdere malen per week repeteren wel een beetje zwaar.' Nog wel regelmatig speelt Martin in Grades Of Colour, onder andere bekend van het Open Podium van Els Huurman. In die groep is Marianne Velleman de zangeres, die fenomenale dingen doet. Martin is ook een groot bewonderaar van het werk van Neil Young, al vindt hij het moeilijk om zijn nummers te zingen. 'De man heeft zo'n aparte stem met zoveel zeggingskracht, daar moet je eigenlijk niet aan willen zitten.'

Wat zou je het liefst als kerstcadeau willen krijgen?
Een gitaar.maar niet zomaar eentje. De Gretsch White Falcon. Heb er ooit op gespeeld, geweldig instrument

Heb je een huisdier?
Ja, een Tibetaanse terriër, Daisy, die eigenlijk van mijn jongste dochter is. We zijn erg blij met die aanwinst

Wat zou je in elk restaurant op de menukaart willen zien?
Indiase curry, ben ik gek op. De Oosterse keuken bevalt me erg goed. We waren op vakantie in Sri Lanka en daar heb ik voor het eerst krabcurry gegeten. Dat was zo lekker, daar kon ik bijna niet mee stoppen..

Wat vindt je het mooiste plekje van Hellevoetsluis?
De parkeerplaats bij het Dok, bij het Pomphuys eigenlijk, met het zicht op al die kleurige geveltjes. Dat vind ik een heel mooi plekje.

Je mag een straat, plein of andere openbare plaats naar iemand noemen. Wie zou dat worden?
Een Indiase goeroe, Krishnamurti, Krishnamurti werd in Zuid-India geboren als het achtste kind van Jiddu Naraniah, een Brahmaanse gouvernements-ambtenaar. Hij heeft zulke prachtige en wijze dingen geschreven over de angsten en dwalingen in een mensenleven. Hij stierf in 1986, iets meer dan 30 jaar geleden, maar zijn woorden zijn nog steeds levend, zeker voor mij.. Zo'n zin als 'Wanneer we in verveling en sleur leven, is geweld onvermijdelijk.' is heel erg waar. Er was ook een band met Nederland, want hij kreeg van de Baron van Pallandt in 1924 bij Ommen het Kasteel Eerde en een deel van het landgoed Eerde in bezit. Al in 1925 begon Krishnamurti zijn volgelingen duidelijk te maken dat hij die een ander volgt ophoudt de waarheid te volgen, waarmee hij afstand nam van zijn wereldleraarschap. Op 3 augustus 1929 ontbond hij te Ommen de Orde van de Ster in het Oosten, die op dat moment over de hele wereld zo'n 40.000 leden telde.en ging over de hele wereld lezingen houden om mensen 'onvoorwaardelijk vrij te maken' van organisaties en rituelen die het zoeken naar de waarheid belemmeren. Hij bleef overigens tot zijn dood contacten houden met de vooraanstaande leden van de Theosofische Vereniging. In Ommen was ook Greet Hofmans een trouwe volgeling van Krishnamurti geweest. De onder zijn invloed opgerichte scholen te Brockwood Park (Verenigd Koninkrijk), Rishi Valley (India) en Ojai (VS) proberen zijn denkbeelden te verbreiden.

Wat moet er in Hellevoetsluis veranderen
Hellevoetsluis zou nog veel meer moeten doen met zijn historie. Brielle doet dat heel goed, terwijl Hellevoetsluis eigenlijk veel meer Vaderlandse Geschiedenis heeft meegemaakt. Het aan wal brengen van de Zilvervloot, het lijk van Michiel de Ruyter werd in Hellevoetsluis aan wal gebracht, de Tocht naar Chatham begon vanuit Hellevoetsluis, Napoleon bezocht Hellevoetsluis..Zo kun je nog wel even doorgaan. Dat mag veel meer uitgebreid herdacht worden, liefst in een totaal-concept.

Wat mag er juist niet veranderen?
De Vesting. Die moet je laten zoals die is. En ik heb veel bewondering voor De Struytse Hoeck, die tegen de stroom in, door een actief beleid er in slaagt om maar een klein gedeelte leegstand te hebben. Echt knap

Je hebt een fee bevrijdt die verstrikt was in de struiken. Ze zegt tegen je: 'Martin, je mag een wens doen...
Dan zou ik willen dat ik de macht had om iedereen te leren nooit meer bang te zijn. Angst is de meest belemmerende factor om gelukkig te zijn en het zijn juist degenen die macht hebben die de angsten van mensen gebruiken. Je moest eens weten hoeveel mensen dingen doen angst voor hun baan, armoe, ziekte en dood

Na een lange strijd is Oudenhoorn toch bij Hellevoetsluis terechtgekomen. Leuk?
Tja, ik hou me niet zo bezig met lokale politiek, maar in denk dat wanneer een heel dorp die wens heeft, dat het dan alleen maar democratisch is om daaraan gehoor tge geven.

Ligt er een boek op je nachtkastje?
Niet op mijn nachtkastje, naast mijn stoel ligt een boek over argumenteren, maar dat is eigenlijk een studieboek, beetje saai dus. Een boek dat ik geweldig vond was 'De kracht van het vuur' van Bob Mendes. Een thriller die zich afspeelt in de vijftiger jaren. Dat kan ik iedereen aanbevelen.

.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant