Inbreker steeds vaker naar binnen via achterdeur
Inbreker steeds vaker naar binnen via achterdeur Foto: Sandra Radings

Inbraken steeds vaker via de achterdeur

Actueel 1.160 keer gelezen

Wist u dat bijna 9 van de 10 achterdeursloten ontzettend slecht zijn? Nederlandse achterdeuren zijn voor het overgrote deel (88,1%) slecht beveiligd, zo blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.

Met 'slecht' bedoelen experts, dat een inbreker moeiteloos binnen 3 minuten een slot kan open­breken. Een kwart van de achterdeuren heeft zelfs zulk zwak aluminium beslag, vaak herkenbaar aan schroefjes aan de buitenkant, dat een inbreker met een schroevendraaier en tang binnen de minuut binnen staat. Mensen die in de afgelopen 5 jaar een inbraak(poging) meemaakten, hebben hun achterdeur daarna vaker op een goede manier beveiligd dan personen die geen inbraak(poging) ervoeren

Onwetendheid
"Dat zo'n groot deel aangeeft hun achterdeur gewoon slecht beveiligd te hebben, ligt aan onwetendheid. Mensen draaien de achterdeur vaak netjes op het nachtslot als ze slapen of niet thuis zijn, maar ze hebben er geen idee van, dat het voor een inbreker dan toch een fluitje van een cent is om binnen te komen" Zo zie je dat is nodig is om blijvend aandacht te besteden aan inbraakpreventie. Gelukkig zien meer en meer mensen in dat het verstandig is om af en toe een onderdeel van je huis op inbraakgevoeligheid te controleren. Begin dan in ieder geval met je achterdeur, want daar wordt het meest ingebroken", aldus de politie

Inbraak Preventie Check
Daar kun je uiteraard een expert bij halen, maar met de InbraakPreventieCheck op de website van de stichting (www.inbraakmislukt.nl) kun je zelf ook op eenvoudige wijze zowel je voor- en achterdeur als je ramen checken. Als je aan de hand van de foto's ziet dat je zelf een slecht slot hebt, helpt de check je op weg hoe je de veiligheid kunt verbeteren. Heb je twee linkerhanden? Er zijn voldoende bedrijven die kunnen helpen met monteren, ook in uw omgeving. Ook hier biedt de website uitkomst; klik op de postcodecheck en zie meteen welk bedrijf bij jou in de buurt kan helpen met de montage van het nieuwe slot.
Cilindertrekken
Een nieuwe inbraak methode is het zogenaamde cilindertrekken, die op ruim de helft van de achterdeursloten toegepast kan worden. Zelfs zeer stevig, stalen beslag, dat vanuit de binnenzijde is vastgeschroefd, blijkt hier niet tegen bestand. De methode is een paar jaar geleden door professionele inbrekers geïntroduceerd en wordt steeds vaker toegepast. Men schroeft een stalen schroef in de cilinder (waar je je sleutel insteekt) en plaatst er een cilindertrekker op. Hierna wordt zo veel kracht op de cilinder uitgeoefend, dat hij op het zwakste stukje afbreekt. In reactie op deze inbraakmethode heeft de industrie zogenaamd anti-cilindertrekbeslag op de markt gebracht. Dit is voorzien van een stalen plaatje met een gleuf over de cilinder.

x

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant