"Respect en rekening houden met elkaar lijkt op het eerste gezicht zoiets logisch, maar kan voor iedereen iets anders betekenen'

Burgemeester en wethouders geven gastlessen op school tijdens de Week van Respect

Actueel 1.155 keer gelezen

Op maandag 6 november gaven de wethouders Margriet den Brok en Hans van der Velde het startschot voor de Week van Respect in Hellevoetsluis. Zij gaven  een gastles op OBS de Houthoeffe, OBS de Kring en de Hendrik Boogaardschool en startte direct samen met de leerlingen een Respectzone. In de loop van deze week geven burgemeester Milène Junius en de wethouders Marja Roza en Hans van Lith ook les op het Helinium,  CSG Jacob van Liesveldt en OBS het Palet.

Door deze campagne op scholen en sportclubs draagt de Week van Respect bij aan een tolerante en respectvolle samenleving. In Nederland doet dit jaar een recordaantal van 120 gemeenten mee aan de Week van Respect, die wordt gehouden van 6 tot en met 12 november. Op 1.500 scholen en sportclubs worden op interactieve wijze 100.000 jongeren bereikt. Tijdens de gastles bespreken de burgemeester en de wethouders met de leerlingen over hoe actueel en urgent het onderwerp 'respectvolle omgang' op scholen en daarbuiten is.

Wethouder Hans van der Velde: "Respect en rekening houden met elkaar lijkt op het eerste gezicht zoiets logisch, maar kan voor iedereen iets anders betekenen. Pas als je er thuis, in de klas of op de sportclub met elkaar over praat, weet je echt wat voor de ander belangrijk is."

Duizend Respectzones
In de Week van Respect is het de bedoeling om landelijk 1.000 Respectzones op te starten. Een Respectzone is een fysieke leefomgeving waar iedereen zich veilig voelt en wordt geaccepteerd zoals hij of zij is. Tijdens de les beslissen de leerlingen mee wat hun Respectzone wordt en gaan zij bij wijze van aftrap op de foto.

Week van Respect
De Respect Education Foundation is opgericht om een structurele bijdrage te leveren aan een tolerante en inclusieve maatschappij. Daarvoor ontwikkelt ze lesprogramma's en organiseert ze activiteiten om het thema 'Respect' op de agenda te zetten en te houden, zoals de nationale Week van Respect. Tijdens deze Week doen 120 gemeenten mee en stimuleren we 100.000 jongeren op 1.500 scholen en sportclubs om het gesprek met elkaar aan te gaan. Dit jaar vinden er meer dan 400 gastlessen plaats door politici, sporters, en andere bekende en betrokken Nederlanders, en is er gratis lesmateriaal beschikbaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant