Afbeelding
Foto: Leo Blok

Tineke Flim

Actueel Een gesprek met... 1.543 keer gelezen

Op een cadeautje in de vensterbank is te zien dat Tineke Flim recent 50 jaar is geworden. Haar jeugdige uitstraling zorgt ervoor dat ze meestal jonger geschat wordt. Dat ze tegenover de kerk van Nieuwenhoorn woont is geen toeval. Tineke is één van de drie predikanten van de PKN in Hellevoetsluis. Ze preekt het meest in de Petrakerk en is ook nog één van de predikanten van de prachtige Catharijnekerk in Brielle. Tel daarbij op dat ze ook nog eens met een predikant getrouwd is en je ziet een vrouw voor je wiens leven in het teken staat van geloof. Tijd voor een vraaggesprek over maatschappij, geloof en Tineke Flim zelf..

In de meeste religies is geen grote plaats voor vrouwen weggelegd. Eigenlijk ken ik alleen binnen de PKN kerken vrouwen die het ambt van predikant uitoefenen. Maar vrouwelijke pastoors en imams ken ik niet..

Misschien is er bij de PKN meer plaats voor vrouwen, al hebben ook hier mannelijke predikanten de overhand. Volgens mij zijn er bij de Katholieke Kerk en in de Islam wel mogelijkheden om bepaalde onderdelen van de religie uit te voeren, maar een volledig priesterschap of de een leidende rol bij de gebedsdienst in de moskee, ken ik eigenlijk niet. Maar ook in de protestantse kerken zijn er richtingen die rechtlijnig zijn als het om de rol van vrouwen gaat

Hoe moet ik je rol als predikant in vier kerken zien?

Dat is niet zo ingewikkeld. Het betekent eigenlijk gewoon dat we met vier predikanten vier kerken proberen te bedienen. In Hellevoetsluis doe ik dat samen met de dominees Vledder en Ter Horst. Bij de Catharijne kerk ben ik de tweede (parttime) predikant.

Wat was je eerste standplaats?

Dat was in Ridderkerk – Rijsoord in van 1997 tot 2008. Toen kwam ik naar Hellevoetsluis.

In de Bijbel speelt de vrouw, naar mijn mening, een ondergeschikte rol. De Bijbel is dan ook door mannen geschreven. Hoe zie jij dat?

Tja, dat moet je eigenlijk zien in de tijd en de cultuur waarin het Oude Testament geschreven werd. In die tijd had de vrouw binnen het bezit van de man ongeveer net zoveel waarde als een geit. Natuurlijk is dat nu onbestaanbaar, maar ik zie het als een grote stap vooruit toen in de Bijbel de vrouw voor het eerst werd toegelaten tot 'Christelijke Samenkomsten' En inderdaad, je kunt niet zeggen dat de bijbel een vrouwvriendelijk boek is

Is er voor jou sprake van een zichtbare ontkerkelijking?

Tja, in sommige gemeenten is het nog gewoonte om elke zondag naar de kerk te gaan. Hellevoetsluis is anders, en ik begrijp ook goed dat er op zondagochtend om half tien leukere dingen te doen zijn dat in een kerkbank zitten. Naar de kerk gaan is dus niet meer vanzelfsprekend. Er zijn mensen die zich om allerlei redenen afzetten tegen een kerk. Of wel gelovig zijn, maar dan los van een kerk. De mensen die in Hellevoetsluis naar de kerk gaan zien dat niet al een verplichting, maar als een behoefte en dat zorgt voor veel openheid in het kerkelijk leven.

Er zijn mensen die religie zien als een bron voor haat, oorlog. Gelet op de dagelijkse realiteit niet zo'n gekke gedachte toch?

Dat geldt voor elke levensovertuiging. Daar waar een levensovertuiging de eigen standpunten absoluut vindt bestaat gevaar voor fanatisme. Dan willen we geen verantwoording meer afleggen aan anderen. Maar gelukkig bestaan binnen elke kerk en elke religie de hoofdstroming uit mensen die op grond van Bijbel alle geweld hebben afgezworen

Hoe kijk je naar mensen binnen en buiten de kerk?

Ik zie mezelf niet als iemand de anderen vertelt hoe het moet. Ik vind het belangrijk om van mensen achtergronden te kennen en een echte relatie met ze aan te gaan. Daar is heel het vak van predikant op gebaseerd: op het hebben van relaties met mensen

Is dit wat je als kind al wilde worden?

Tja, op mijn dertiende wilde ik theologie gaan studeren, en op mijn zestiende wilde ik de zending in als verpleegkundige. Uiteindelijk ben ik toch theologie gaan studeren. Juist om de vragen die studie oproept. Bezig zijn met vragen vind ik geweldig. Domme vragen bestaan niet, zeker niet als ze over je geloof gaan.

Je man is ook predikant, hebben jullie weleens een meningsverschil over uitleg of preken?

Nee, maar we hebben wel allebei onze eigenaardigheden. Zo wil hij graag dat ik zijn preek lees en daar iets over zeg, terwijl ik juist mijn preek eerst gehouden moet hebben voor ik de tekst met anderen deel. Bij het maken van die tekst wil ik niet beïnvloed worden door anderen. Als ik mijn preek klaar heb, dan pas kan ik die van hem lezen en er wat van vinden. Jij moet toch begrijpen dat een verhaal, of het een preek is of een artikel, een stukje van jezelf is. Bijna een geschreven kindje.

Heb je een huisdier?

Nee, we hebben wel een kat gehad. Toen die wegliep hebben ze gezocht maar niet gevonden. Later kwam de kat gewoon terug. Om vervolgens weer weg te lopen. Toen hebben we ook niet meer gezocht. Nu hebben we dus even geen huisdier

Wat zou er van jou in elk restaurant op de kaart moeten staan?

Dat is niet zo heel eenvoudig, want ik ben vegetariër. Meestal vraag ik dan om de Salade van de Chef, dan wordt het altijd een verrassing..

Welk boek ligt er op je nachtkastje?

Dat is een boek van Anthony Doerr, een Amerikaanse schrijver. Het heet 'Als je het licht niet kunt zien' en het is in februari in het Nederlands uitgekomen. Het gaat over een blind meisje in de Tweede Wereldoorlog. Doerr won onder meer de Pulitzerprijs voor literatuur

Als je een straat naar iemand zou mogen noemen, wie zou dat dan zijn?
In ieder geval iemand die op sociaal gebied iets in Hellevoetsluis gepresteerd heeft en daar zijn er gelukkig zoveel van dat ik niet hoef te kiezen

Wat zou er in Hellevoetsluis moeten veranderen?
Ik zou liever zeggen 'verbeteren'. De ander is net zo'n mens als jij en ik. Niet vanuit het ík' gevoel denken maar juist beseffen dat we allemaal samen 'wij' vormen

Wat moet er in Hellevoetsluis zeker niet veranderen?
Hellevoetsluis is een enorm fietsvriendelijke gemeente. Dat moet zeker niet veranderen. Dat moeten we koesteren en nooit willen veranderen.

Hoe bevalt het wonen in Hellevoetsluis, of eigenlijk in Nieuwenhoorn?
Geweldig. Het is een hele fijne plek om te wonen. Zeker deze plek tegenover de Kerk aan de Dorpstraat. Ik vind de Vesting een bijzondere plek om heen te gaan, maar ik ga ook graag weer naar huis. Nieuwenhoorn is echt een eigen kern met een eigen sfeer.

Wat vind je van een festival als het recent gehouden festival 'Gaytastic?
Een mooi kleurrijk geheel van mensen die samen het leven vieren

Als je een wens mocht doen?
Dat de manier waarop mensen met elkaar omgaan, minder moeilijk zou zijn. Zoals ik al zei: we zijn allemaal mensen en met dat idee in ons hoofd moeten we anderen niet veroordelen of minachten maar proberen te begrijpen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant