Afbeelding
Foto: privé archief Simone Wiersma

Simone Genna Wiersma

Actueel Een gesprek met... 2.374 keer gelezen


In 1959 wordt Simone als jongen geboren in Vlaardingen en groeit daar op samen met zijn ouders en zus. Doorloopt er de lagere school en gaat daarna naar Schiedam naar de LTS. In 1972 verhuist het gezin naar Hellevoetsluis. De opleiding wordt vervolgd met het tweede leerjaar aan de LTS in Brielle. Pakt daarna de opleiding Scheepswerktuigkunde op de MTS mee en sluit af met een HBO opleiding computer techniek. Die laatste opleiding zou een schot in de roos zijn. Het was het begin van het computertijdperk en door het volgen van diverse opleidingen heeft Simone nu de baan van haar leven. "Computers gecombineerd met techniek is de mooiste baan die je kunt hebben, zegt Simone en dat doe ik dus nu".

Transgender
Sinds 2010 gaat Simone als vrouw door het leven. Geen makkelijke beslissing maar wel een juiste. Op een gegeven moment vallen alle puzzelstukje op hun plaats. De onrust die er was doordat ze eigenlijk in het verkeerde lichaam zat, die is nu voorbij. Acceptatie was er eigenlijk direct door iedereen. De familie, vrienden en collega's, niemand had er moeite mee. En zeg nu zelf…Simone is een prachtige vrouw, met het hart op de juiste plaats. Zorgt met liefde voor dochter Bianca en haar twee katten Benny en Spikey waar ze dol op is, werkt, is model en geniet van het leven.

Werk
Het bedrijf waar Simone op dat moment werkt heeft moeite met de transitie en de ziekenhuisperiodes die daarmee gepaard gaan en zo wordt ze zonder pardon op straat gezet en er volgt een periode van werkeloosheid. Dat het ook anders kan laat Edwin Konijnenberg zien, die Simone met open armen ontvangt bij zijn bedrijf Site Consultants. Via hen wordt Simone gedetacheerd bij Odfjell Terminals in de Botlek waar ze een baan heeft als SAP administrator Maintenance. "Dato vullen in computer systemen en archief bij houden, legt Simone uit, en hele goede, fijne en specifieke baan".

Stormjagers.nl
Toen Simone in Amerika werkte kwam ze in aanmerking met Stormjagen. "ik werkte toen in Texas waar ze nog al last hadden van orkanen en tornado's. Dat vond ik toch wel interessant en wilde daar wel meer van weten. In 2004 heb ik de Stormjagersclub opgericht. Een clubje van ongeveer tien tot vijftien mensen en in 2005 werd het internationaal. Stormjagers.nl bestaat nu eigenlijk alleen maar uit Nederlanders maar we hebben wel veel connecties met Amerikanen en Engelse gasten. De Engelse komen bijna elk jaar over voor een meeting die twee keer per jaar georganiseerd word. Op de website staan ook regelmatig updates".

Storm Chasers
"Zelf ben ik in 2005, 2008, 2009 en 2010 naar Amerika geweest, verteld Simone verder. Orkanen is geen hobby van me, nee, daar wil je niet in zitten. Het is één van de natuurfenomenen die ik nog nooit heb meegemaakt maar heb ook niet het idee dat ik het wil. Tornado's is een ander verhaal, dat zijn kleine slurfjes, daar kun je nog van wegrijden of lopen. Sommige mensen zeggen dat je aan ramptoerisme doet. Wij gaan er alleen maar heen om te documenteren. In 2010 zaten we vlak achter een tornado. Ik was met twee Engelse storm chasers waarvan er één in een ambulance reed en een medische achtergrond heeft. We hebben toen ook mensen kunnen helpen. Eigenlijk zijn we op dat moment de ogen voor de weerstations in Amerika. We geven door waar een tornado is en kunnen zo ook de mensen waarschuwen. Het gaat echt niet om de lol. Het is een hobby. Het gaat om het documenteren, waarschuwen en hulp bieden. We hebben lever een tornado in "the middle of nowhere", die geen schade aanricht maar waar je wel een mooie trechter ziet. Ik heb een stad gezien die compleet in puin lag en daar wordt je niet blij van. Dan zie je ook wel weer de krachten van de natuur. De tornado die nu aan de gang is, is eigenlijk een tornado van 600 km breed. De windsnelheden waren ongekend. Het heeft toch te maken met klimaatverandering, dat wordt nu wel duidelijk. Wat er nu gebeurd met Irma, waar komt de kracht vandaan: uit de warmte van het water. Warme lucht, warm water bevat veel meer vocht. Het water stijgt op en zo'n orkaan wordt met zee temperaturen van 30 graden gewoon bizar. Is de orkaan met het oog boven land, is de voeding weg. Dan zakt het als een plumpudding in elkaar wat niet wil zeggen dat het niet meer gevaarlijk is, want er komt een partij regen naar beneden, niet normaal. Tornado's zijn gevaarlijk door de windsnelheden en zitten meestal in een onweersbui. Het gevaarlijkste van tornadojagen is het onweer, maar niet de tornado zelf. Als je uit het pad van de tornado weet te blijven ben je als storm chaser goed.

Klimaatsverandering
Maar ik waarschuw wel voor klimaatsverandering. Je ziet de polen smelten, de stormen toenemen. En het is allemaal voorspeld. Hier heb je geen winters meer maar wel meer extreme regenbuien. Ik zou graag van mijn gas af willen. Als de gemeente, net als in Amsterdam, € 5000,00 subsidie geeft, gooi ik het gas eruit, neem een elektrische boiler en leg zonnepanelen op het dak. Onafhankelijk worden van Eneco of leveren. Als we daar nu eens mee zouden beginnen. Het is niet voor nu maar voor later, voor je kinderen. De kinderen verwijten ons nu al waar we mee bezig zijn en hebben nog gelijk ook! Geef de burger de mogelijkheid om zonnepanelen te nemen. Nu liggen er al jaren dakpannen op de huizen, die niets liggen te doen. Help, maar vooral denk mee als gemeente Hellevoetsluis zijnde.

Amerika
In 2018 gaat ze weer voor een tour naar Amerika "Ik heb een verschrikkelijke hekel aan vliegen, zegt Simone, wat eigenlijk gekomen is door mensen die het nodig vinden om andere mensen uit de lucht te schieten. Security, daar word ik helemaal kriegel van. Toen ik voor het eerst ging vliegen hoefde je alleen je paspoort maar te laten zien, de lol is er een beetje af. En twaalf uur in een vliegtuig hangen is ook niet mijn favoriete bezigheid. Maar je zult wel moeten als je naar America wil".

Waar ontspan jij jezelf het meest mee? Alles wat met het weer te maken heeft, computerspelletjes, fotograferen en autoracen. De 2e foto heb k gemaakt vanaf Fort Noordijk richting de N 57.
En wat ik ook heel erg leuk vind is reizen en dan vooral naar vrienden in Schotland. Het is een fantastisch mooi land waar ik altijd tot rust kom.

Welk gerecht zou je in elk restaurant wel op de kaart willen hebben? Ik ben gek op pizza en dan vooral met salami, ham, uien en champignons

Welk boek ligt er op je nachtkastje? Geen enkele. Hou absoluut niet van lezen. Hooguit een stripboek, dat dan weer wel.

Je mag in Hellevoetsluis een straat naar iemand noemen. Naar wie? Naar Jim Leonard, de godfather van de Storm Chasers.

Wat zou je graag veranderen in Hellevoetsluis? Ik heb vroeger als DJ in de Strandtent gewerkt en wat ik hier mis is een discotheek, of in ieder geval een plek waar de jeugd naar toe kan. En het vuurwerk met Oud en Nieuw mogen ze voor mij afschaffen. Het wordt veel te zwaar en de katten zijn er doodsbang van. Ook mag de N57 mag voor mij breder, sta elke dag in de file net als zoveel Hellevoeters die naar hun werk gaan.

Naar welke muziek luister je het liefst? Ik hou van R&B, maar vooral van Pink Floyd. En natuurlijk is mijn lievelingsnummer van de Doors: 'Riders on the storm'. Ik heb de live versie…echt zo gaaf!!

Wat is je diepste wens? Mijn grootste wens heeft al plaatsgevonden! Blijven nog wat andere wensen over: dat mijn katten net zolang mogen leven als ik want ik ben gek op die beestjes en dat ik weer kan en mag gaan Stormjagen in Amerika… ben al veel te lang niet geweest.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant