Het grote kanon staat fier op de wallen van Hellevoetsluis
Het grote kanon staat fier op de wallen van Hellevoetsluis

Rondleiding militair erfgoed: de kustbatterij

Actueel 582 keer gelezen

Op zondag 1 oktober 2017 is de zevende en laatste rondleiding van 2017 over het militaire erfgoed van Hellevoetsluis. Op deze dag organiseert stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis een wandeling met een gids over de kustbatterij. Tijdens deze rondleiding kunt u de verdedigingswerken van Hellevoetsluis bekijken met daarbij de nodige uitleg. Het accent zal liggen op de bouw van de kustbatterij van 1879 tot en met 1881 en de ontwikkelingen tot en met de de Koude oorlog.

Tijdens deze wandeling wandelt men over de kustbatterij van de verdedigingswerken van Hellevoetsluis met vooraf een korte inleiding. Zo komt u langs en in vele stenen en betonnen objecten op de vestingwallen van Hellevoetsluis.

Het grote kanon staat fier op de wallen van Hellevoetsluis en waakt over de vesting. Hoe oud is dit kanon, hoe werkte het? Al dit soort vragen zullen beantwoord worden tijdens de wandeling. Ooit werden de bewoners van de Vesting gewaarschuwd als er geoefend werd,. zodat de ramen geopend konden worden, zodat de ruiten niet sneuvelden van de knal.

De caponière
Ook de caponnière wordt bezocht, het is er donker en verrassend groot. Alleen tijdens een rondleiding kunt u hier een kijkje nemen en vertelt men over de functie van de verschillende ondergrondse ruimten. In dit object is een zaklamp overigens zeer handig.

Kazerne Haerlem
De kazerne Haerlem, waar de kustartilleristen hun onderdak vonden en tijdens de mobilisatie 1914 - 1918 verbleven, wordt ook van binnen bekeken. Daar zullen we ook de soldatenkamer bezoeken. Deze ruimte is recent door de stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis ingericht en u kunt hier zien hoe een lokaal voor soldaten rond 1910 eruitzag. Ook is daar de maquette van de kazerne te bekijken.

Kosten
De kosten voor de rondleiding bedragen € 3,00 per persoon. Kinderen tot 12 jaar betalen de helft. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn gratis. Donateurs betalen de helft.

De rondleiding start om 13:00 uur. Aanmelden is noodzakelijk. U kunt voor aanmelding het formulier invullen op de site https://www.fronttaal.info. Na aanmelding ontvangt u aanvullende informatie. Heeft u geen beschikking over internet dan kunt u ook telefonisch reserveren op nummer: 06 31 25 49 09.

In 2018 gaat men ook weer op elke eerste zondag van de maand (van april tot en met oktober) rondleidingen geven. Meer daarover leest u op de site van de stichting www.fronttaal.info.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant