Pompoensoep van moeder Gery
Pompoensoep van moeder Gery

Pompoenlekkernijen proeven bij Kwekerij Roest

Actueel 614 keer gelezen

De herfst is nat begonnen maar laat nu zijn mooie kant zien. We mogen genieten van de kleuren die dit jaargetij met zich meebrengt. De tuin winterklaar maken en de bollen worden gepoot.

De BBQ ruimen we op en de stoofpotten, soepen en stamppotten doen hun intrede weer in de keuken. Een van de echte najaarsgroente is de Pompoen. Wel bekend zijn de Hokkaido en de flespompoen die inmiddels zelfs in de supermarkt verkrijgbaar zijn. In de verschillende toko's komt daar al de Muskate de Provance bij, die u wellicht herkent van de pompoen die u ziet als u struint over de kleine steervolle Franse Martken. Bij Kwekerij Roest, heeft men ruim 120 soorten pompoenen en kalebassen. Kalebassen hebben een witte bloem en wit vruchtvlees wat over het algemeen niet gegeten wordt. Deze prachtige groene vrucht droogt overigens wel mooi in en zo verhout deze kalebas waardoor u er een opscheplepel, drinkflesje, spaarpot of vogelhuisje van kunt maken. De Pompoenen hebben een gele bloem en geel/oranje vruchtvlees. Deze vruchten zijn zeer vol van smaak en men noemt het ook wel een nootachtige smaak. De een wat zoeter dan de ander.

Eten met de schil
Een pompoen is niet altijd even gemakkelijk te schillen maar de Uchiki Kuri kan met schil en al verwerkt worden in de gerechten die u maakt. Wanneer u te veel moes heeft gemaakt, kunt u dit gerust ook invriezen. Bekende gerechten zijn: soepen, curry's en pompoen als gegrilde groente. Kwekerij Roest laat u zaterdag 30 september graag proeven van de lekkernijen die in de eigen streekwinkel verkrijgbaar zijn: De pompoenkroketten, de pompoensoep en de pompoencake volgens moeder Gery's geheime recept. Op de website van Kwekerij Roest staat ook het recept voor de pompoenjam en de pompoenchutney. Deze pompoenchutney is in deze periode heerlijk bij wild gerechten of gewoon heerlijk bij een bruine boterham met kaas.

Spaghettipompoenen zijn er al jaren maar winnen steeds meer bekendheid. Pompoenen staan al bekend als gezonde groente rijk aan mineralen, vezels en vitamine maar de spaghettipompoen is bekend geraakt door de andere structuur van zijn vruchtvlees. Dit is de enige pompoen met draderig vruchtvlees waardoor hij als vervanger van de pasta kan dienen en zodoende koolhydraad arm is en geen gluten bevat. Deze pompoen is te breiden door te koken, te garen in de oven of magnetron of plaats hem in een slow-kooker. Welke saus of garnering u toevoegt is geheel aan uzelf!

Nieuwsgierig geworden en proeven voordat u start met koken? Kom dan langs voor tips en weetjes bij Kwekerij Roest, Achterdijk 23 te Vierpolders, www.kwekerijroest.nl. De streekwinkel is open op vrijdag en zaterdag van 10-16 uur. Zaterdag 30 september is er de gehele dag de proeverij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant