foto: schoolplein 14
foto: schoolplein 14

Zes 'Schoolplein 14' schoolpleinen

Actueel 1.325 keer gelezen

Een schoolplein dat kinderen uitdaagt en stimuleert om met elkaar te spelen en te sporten, dat is het doel van 'Schoolplein 14'. Schoolplein14 is een initiatief van de Cruyff Foundation. Een initiatief dat goed aansluit bij de doelen van JOGG- gemeente Hellevoetsluis. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Sporten en bewegen spelen daarbij een belangrijke rol. Daarom heeft het college, in samenspraak met de scholen en de schoolbesturen besloten om de schoolpleinen van zes basisscholen nog eind dit jaar, begin volgend jaar te veranderen in 'Schoolpein 14'.

Samen spelen en sporten
Met een aantal kleine aanpassingen worden de leerlingen straks uitgedaagd om tijdens en na schooltijd samen te spelen en te sporten. De school kiest samen met de leerlingen welke lijnen of kleurvakken worden aangebracht, zoals een speelcirkel, een stukje atletiekbaan of een goal op de muur. Doordat de schoolpleinen ook na schooltijd open zijn, ontstaat een centrale plek in de wijk waar buurtbewoners en leerlingen activiteiten kunnen organiseren. Dit is goed voor de onderlinge contacten, stimuleert de creativiteit en voorkomt overgewicht.

De volgende scholen doen mee met het project 'Schoolplein 14': RKBS Hendrik Boogaard Rode Kruislaan met OBS Het Palet Ravensehoek; SBO de WindroosCBS de Bron PlataanlaanOBS Het Palet BonsenhoekOBS Het Palet NieuwenhoornOBS De Brandaris (locatie Plataanlaan) De gemeente, de scholen, de schoolbesturen, de Cruyff Foundation en de Rabobank Voorne-Putten dragen allen hun steentje bij aan de realisatie van 'Schoolplein 14'.Op dit moment zijn veel schoolpleinen van basisscholen saai en dagen niet uit om te bewegen. Met een paar kleine aanpassingen willen we schoolpleinen creëren waar leerlingen structureel meer worden uitgedaagd om tijdens en na schooltijd samen te spelen en te sporten. Op het schoolplein worden lijnen en kleurvakken (coatings) aangebracht Bewegen maakt kinderen slimmer.

Laat ze meer bewegen
Al achttien jaar brengt de Cruyff Foundation jeugd in beweging omdat wij ervan overtuigd zijn dat bewegen bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Helaas bewegen kinderen steeds minder. Tegenwoordig kijkt 40%* van de kinderen dagelijks 3 uur naar de tv of een computerscherm en bijna 13%** van de kinderen is te zwaar. De oplossing? Laat kinderen meer bewegen. Na de aanleg krijgt de school een Spellenbox. Dit is een kaartenbak gevuld met ruim 90 spelkaarten waarop spellen staan omschreven welke op de coatings gespeeld kunnen worden. Ook krijgt de school een sportpakket. Deze bestaat o.a. uit verschillende ballen, hesjes, stoepkrijt en pionnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant