De mandenvlechter liet zien hoe het moet
De mandenvlechter liet zien hoe het moet

Drukste Pompoenfair ooit bij Kwekerij Roest

Actueel 1.002 keer gelezen

Nog nooit was het zo druk aan de Achterdijk, op een steenworp afstand van het dorpje Vierpolders. Zowel de zaterdag als de zondag vergaapten duizenden mensen zich aan dit bijzondere spektakel waarbij pompoenen ook dit jaar weer de hoofdrol speelden.Pompoenen als decoratie, maar ook pompoensoep, pompoencake, pompoenkroketten en zelfs - dit jaar voor het eerst: pompoenbier! Door de jaren heen is de fair echter uitgegroeid tot een streekevenement voor hele gezin waarbij ook de culinaire kant een belangrijke rol speelt. De jaarlijkse stand van Slager Koppen uit Zuidland, wiens droge worsten en zelfgemaakte frikandellen tot over de landsgrenzen verkocht worden en waar de broodjes warme beenham letterlijk als warme broodjes over de toonbank gingen. Naast het voer voor onze magen, was er ook leesvoer te vinden. Uit Hellevoetsluis waar Izak Willem Vermaat zijn webwinkel 'De Leesplank' heeft. Kenner van muziek, boeken en geschiedenis van de regio en zijn kraam bevatte dan ook bijzondere dingen. Mensen die van bloemen houden kwamen met de grote sortering vaste planten zeker aan hun trekken, waarbij vooral de echinacea opviel de door de prachtige kleuren en het grote aantal bijen dat zich tot deze plant aangetrokken voelde. De uit Frankrijk geïmporteerde gerookte knoflook werd zo goed verkocht dat aan het einde van de zondag er nog maar één streng over was. De palingroker met zijn in Ierland gevangen paling was ook in 2017 een trekker op de Pompoenfair, want het verschil was duidelijk te proeven.

Oude ambachten
Vakwerk zoals je dat tegenwoordig niet meer ziet...Zo kon je een echte mandenvlechter aan het werk zien en werd er op ambachtelijke wijze brood gebakken. Paarden ploegden de grond zoals dat in de dertiger jaren nog gebeurde en weer andere paarden deden met hun ruiters hun best bij de ringsteekwedstrijden.

Nog meer eten
Uit de Hoekse Waard waren er de bekende aardappelkrinkels die zowel bij de volwassenen als bij de kinderen uitstekend in de smaak vielen. Van Flakkee was er de enige echte rabarberchampagne en zoals het een streekmarkt betaamd was er volop verse groente en fruit aanwezig. Bijzonder snel ging de verkoop van de 'Pruimen van Pleun' wiens boomgaard aan het einde van de Moersaatsenweg pure kwaliteit levert. Lang voor het einde van de Pompoenfair waren alle pruimen op, tot verdriet van diegenen die dachten 'we halen ze straks wel'. Het eigen buffet van Kwekerij Roest had ook rijen wachtenden voor de pompoensoep volgens geheim recept van Moeder Gerie en de andere heerlijkheden die er verkocht werden.

Bezoekers
Het bezoekersaantal is moeilijk in te schatten, omdat er niet echt geteld werd, maar dat er over de twee dagen verdeeld zeker meer dan 8000 bezoekers zijn geweest is wel zeker. Daarmee behoort de Pompoenfair tot de best bezochte streekevenementen dat qua bezoekersaantal zelfs de Fokveedag overtreft, maar die is ook maar één dag. En nu maar weer wachten tot volgend jaar september voor weer zo'n bijzonder weekend.

Izak Vermaat van De Leesplank
Bijen zijn verzot op echinea
ambachtelijke soep en andere producten van Carmen's Kitchen
De laatste streng gerookte knoflook
Slagerij Koppen kan op dit evenement niet worden gemist
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant