Afbeelding

Iconen in de Katholieke Kerk

Actueel 534 keer gelezen

Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 9 en zondag 10 september zal in de kerk aan de Opzoomerlaan een expositie van Iconen worden gehouden. De kunstwerken, gemaakt volgens een oude Russische methode, zijn van de vaardige hand van de Hellevoetse Willemijn van Dongen.

Een icoon is een afbeelding uit de bijbel of van een heilige. Zo'n kunstwerk 'vertaalt' als het ware in beeld de woorden en/of de bedoelingen van een Bijbelgedeelte. Willemijn schildert ze op houten panelen. Het hout wordt eerst verschillende malen bewerkt met lijm en kalk. De laatste laag kalk wordt tenslotte gepolijst.

Daarna kan de iconenschilder, in dit geval dus Willemijn van Dongen, pas echt aan de slag met penselen en verf. Zij bereikt de juiste kleuren/het door haar gewenste resultaat door van donker naar licht te werken; de verflagen soms wel twintig keer over elkaar.

De kunstenares maakte reizen naar Rusland om iconen te bewonderen en te leren van wat daar op dat gebied gemaakt is. Verder volgde zij in Friesland twee maal een lesweek iconen schilderen , waarna zij helemaal gewonnen was voor die van oorsprong Russische kunst. Het is dan het jaar 2000. Gedurende de maanden juli en augustus zijn/waren de iconen van Willemijn te zien in de Catharijnekerk te Brielle. Zeker een blijk van erkenning en waardering voor de artistieke vaardigheden van haar.

In het eerste weekend van september verhuist een gedeelte van de Brielse expositie dus naar de Antonius van Paduakerk in Hellevoetsluis. Voor parochianen en niet parochianen een mooie gelegenheid om tijdens de openingsuren kennis te maken met het mooie en interessante werk van Willemijn van Dongen.

De bezoekers zullen in de stilte van de kerk op de achtergrond Russische of Gregoriaanse kerkmuziek kunnen beluisteren; dezelfde achtergrondmuziek die Willemijn inspireert bij haar kunstzinnige arbeid. Als extra zal beide expositiedagen een powerpoint-presentatie te zien zijn in de parochiezaal naast de kerk. Daarbij zorgt een deskundige voor uitleg en nadere informatie.

Zaterdag 9 september: kerk open vanaf 10 uur – 17.00 uur met om 11.00 uur een officieel openingsmoment. Zondag 10 september: kerk open na de kerkdienst om 13.00 – 16.00 uur. U bent van harte welkom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant