Begin 20e eeuw ontwikkelde Louis Comfort Tiffany
Begin 20e eeuw ontwikkelde Louis Comfort Tiffany

Expositie Tiffany hangers en lampen in Cultuurhuis

Actueel 522 keer gelezen

In Cultuurhuis Nieuwe Veste in Hellevoetsluis exposeert Henk Jan van Laar Tiffany lampen en raamhangers. De collectie is te bewonderen tot en met 1 oktober.

Wat is het verschil tussen Tiffany en glas-in-lood? Begin 20e eeuw ontwikkelde Louis Comfort Tiffany een techniek, waarbij koperfolie in plaats van loodprofiel de verschillende stukken glas bijeenhoudt. Er wordt een strookje koperfolie om de randen van het glas gevouwen, waarna de folie met soldeer bedekt wordt en samengevoegd. Voordeel ten opzichte van glas-in- lood is dat het profiel fijner is, minder zwaar en de techniek zich leent voor het maken van 3-dimensionale objecten (zoals o.a. de bekende Tiffany lampen) Nadeel is dat het meestal arbeidsintensiever is dan het maken van glas-in-lood en ook niet echt bestand is tegen weersinvloeden. Hierdoor is het minder geschikt als buitenraam.

Autodidact
Henk Jan van Laar is gepensioneerd en heeft zich de Tiffany- techniek eigen gemaakt. Hij exposeert met een groot deel van zijn collectie in Cultuurhuis Nieuwe Veste, Opzoomerlaan 106 in Hellevoetsluis. U kunt terecht tijdens de openingstijden van de Bibliotheek: dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op za en zo van 12.00 tot 16.00 uur. Heeft u iets te vragen of heeft u interesse in een Tiffanystuk belt u dan naar Henk Jan van Laar, tel: 0181-313051

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant