Bloemen en een medaille voor Willem en Maxime Groeneveld
Bloemen en een medaille voor Willem en Maxime Groeneveld
VIDEO

Willem Groeneveld held van de Gruttostraat

Actueel 2.250 keer gelezen

De brand in de woning van de familie Lampers staat nog bij iedere Hellevoeter op het netvlies en ook de nasleep is voor velen nog steeds enorm. Toch valt er deze ochtend een heel klein lichtpuntje uit te halen. Het eren van een persoon die met gevaar voor eigen leven heeft geprobeerd het echtpaar te redden en door alert te reageren een nog groter drama heeft weten te voorkomen.

Radings & van Balen

Burgemeester Mylene Junius vertelt: "liever hadden wij hier vandaag niet gestaan. Laten we dat voorop stellen.  20 mei 2016 is een zwarte dag in het bestaan van Hellevoetsluis en toch zijn we vandaag blij dat we hier bij elkaar zijn om eerbetoon te geven aan mensen die in zulke situaties bijzondere inzet tonen. Zowel de familie Vermaat als de gemeente Hellevoetsluis heeft naar aanleiding van de inzet van Willem Groeneveld en zijn vriendin Maxime het Carnegie Heldenfonds benaderd om te kijken of er een mogelijkheid was om een onderscheiding te geven voor de heldenmoed die op die zwarte nacht getoond is. Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om een stukje uit het rapport voor te lezen.

Rapport Carnegie Fonds
Op 20 mei 2016 - vlak na middernacht - breekt er in de woning van het echtpaar Lampers aan de Gruttostraat 14 een brand uit. De overbuurman - de heer Groeneveld - ziet vlammen uit de voordeur slaan en ziet zwarte, dikke rook uit de ramen op de eerste verdieping komen. Hij haast zich naar buiten terwijl zijn vriendin Maxime 112 belt. Hij kan niet naar binnen want de voordeur en de entree van de woning zijn reeds een grote vlammenzee. Hij schreeuwt mevrouw Lampers toe uit het raam van de eerste verdieping te springen, maar daartoe is zij echter niet meer in staat. Hij rent naar de achtertuin, pakt bloempotten en probeert het raam in te gooien om zo toegang tot de woning te krijgen. Maar de hitte is enorm, het vuur te groot en hij kan niet meer bij het echtpaar komen. Zij komen om in de vuurzee..

Willem en Maxime hebben vervolgens heel alert en adequaat gereageerd en buurvrouw Vermaat uit haar huis kunnen halen en mee kunnen nemen naar hun eigen huis. De moed, die alertheid en die snelheid waarmee er die nacht gereageerd is, is heel bijzonder. Maxime heeft namelijk ook nog foto's genomen van de vlammenzee die van onschatbare waarde bleken te zijn bij het technisch onderzoek.  De inzet en kracht waarmee deze reddingspoging, met gevaar voor eigen leven, is gedaan is voor het Carnegie Heldenfonds reden om Willem Groeneveld de Bronzen Legpenning uit te reiken.

De familie Vermaat vond het heel belangrijk dat Willem hiervoor geëerd zou worden. "Het geluid vergeet ik nooit meer, het geschreeuw, het vuur", de 75 jarige buurvrouw Nel Vermaat is er nog helemaal kapot van. "Dit vergeet je nooit meer. We woonden 50 jaar naast elkaar. Ik ging er die avond om 21.30 uur weg, en we zeiden tegen elkaar: tomorrow. Maar er kwam geen morgen meer. Vier uur later was alles anders, waren ze er niet meer".

Ze is inmiddels verhuisd, ze kon er niet meer wonen. "Maar ik ben nog steeds vreselijk angstig. Durf niet meer in het donker naar buiten, hoor nog steeds de geluiden. Dit zie je in de slechtste film nog niet. Hoe lang het niet duurde voordat hij gepakt werd. We zijn allemaal zo bang geweest. En dan nu: nog steeds stijf zijn mond dicht. Zo'n man mag nooit meer vrij komen, nooit!! Dat soort mensen hebben geen geweten. Wij hebben ons leven te danken aan de overbuurman. Als hij er niet was geweest was misschien het hele blok er wel aan gegaan. Hij heeft me naar buiten gesleept en voor ik het wist zat ik in een deken bij hem op de bank. Ik weet tot op de dag van vandaag nog niet precies hoe het allemaal gebeurd is. Het ging zo snel, de vlammen waren ongelooflijk. Hij is een echte held

Burgemeester Junius overhandigd het heldencertificaat
Officiële bijeenkomst in het Prinsenhuis
Willem en Maxime Groeneveld met de onderscheiding
Afbeelding
Het lege gat waar de woning stond..
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant