Afbeelding
VIDEO

GroenLinks wil geen kolencentrale op warmterotonde

Actueel 275 keer gelezen

Regio - GroenLinks Zuid-Holland is tegen de komst van een warmterotonde in Zuid-Holland als een deel van de warmte van de aan te leggen warmterotonde afkomstig is van kolencentrales. Volgens GroenLinks mag de koppeling aan de warmteronde geen excuus vormen om de kolencentrales langer open te houden.

GroenLinks is voorstander van het duurzaam gebruik van restwarmte. Warmte die door bedrijven wordt geproduceerd kan prima gebruikt worden om andere bedrijven en woningen van warmte te voorzien. Het is volgens GroenLinks echter niet de bedoeling dat de restwarmte afkomstig is uit vervuilende kolencentrales.

GroenLinks Statenlid Anneloes van Hunnik: 'GroenLinks wil dat de vervuilende kolencentrales zo snel mogelijk gesloten worden en vervangen worden door duurzame alternatieven. Het zou dan een volstrekt verkeerd signaal zijn als we nu de Zuid-Hollandse warmterotonde van warmte voorzien afkomstig uit die vervuilende kolencentrales. Als deze centrales straks aangesloten zouden zijn op het warmtenet dan zul je zien dat er mensen zijn die dat als excuus zien om de vervuilende kolencentrales langer open te houden. Daar zijn wij absoluut geen voorstander van.'

Niet alleen GroenLinks is tegenstander van de aansluiting van kolencentrales op de warmterotonde. Onlangs gaf een groot bedrijf als Heineken al aan dat zij niet op de warmterotonde aangesloten willen worden als de warmte (gedeeltelijk) afkomstig is vanuit de kolencentrales. Ook de gemeenteraad van Den Haag heeft zich onlangs uitgesproken tegen de komst van de warmterotonde. In de Statenvergadering van 12 oktober zal GroenLinks hier mondelinge vragen over stellen aan het college van Gedeputeerde Staten.

De warmterotonde is in ontwikkeling binnen het Programma Warmte Koude Zuid-Holland. Het programma is een publiek private samenwerking van 27 partijen. De warmterotonde is de infrastructuur voor collectieve warmte in het zuidelijk deel van de provincie Zuid-Holland voor de aankomende 30-50 jaar om maximale besparing te realiseren op fossiele energie en steeds meer lokale duurzame bronnen te ontsluiten en toe te voegen. Daarmee is het een flexibel systeem, waarop meerdere aanbieders en meerdere bronnen van verschillende herkomst toegang krijgen.

De warmterotonde wordt vaak afgebeeld als een verzameling van aan elkaar gekoppelde leidingen die zowel de Haven uit Rotterdam, Leiden, Dordrecht, het Westland, Delft en Den Haag met elkaar verbindt. Dit innovatieve, grote en duurzame collectieve warmtenet is uniek voor de wereld door de verbinding die wordt gelegd tussen de haven, de glastuinbouw en het stedelijk gebied.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant