Caroline wil aan de gang met de binnenkant van de patiënt. (Foto: René Bakker)
Caroline wil aan de gang met de binnenkant van de patiënt. (Foto: René Bakker)
ONDERNEMER VAN DE WEEK

Praktijk voor Haptotherapie

Actueel 1.036 keer gelezen

Hellevoetsluis - Caroline van Brakel-'t Hart is van oorsprong fysiotherapeute. Tijdens haar werk ontstond de behoefte om te werken aan de mens achter de klachten. 'Veel lichamelijke klachten ontstaan doordat mensen hun gevoelens niet kunnen uiten', geeft Caroline aan. 'Het was voor mij niet meer voldoende om aan de buitenkant bezig te zijn, ik wilde met de binnenkant aan de gang. 'Ze besloot om de vierjarige post-HBO opleiding tot haptotherapeut te gaan volgen.

In 2002 begon ze met haar praktijk voor haptotherapie, die vanaf 2004 in De Nieuwe Sluis in Heenvliet is gevestigd. Hier werkt ze op maandag, dinsdag en donderdag. In 2010 heeft ze haar praktijk uitgebreid naar Hellevoetsluis. Daar is ze op woensdag en vrijdag werkzaam.

Haptonomie
Haptonomie is de wetenschap van het gevoelsleven. De haptotherapeut helpt om blokkades voelbaar te maken zodat er weer een balans ontstaat tussen voelen, denken en doen. 'Door allerlei oorzaken kan het zijn dat je psychisch of emotioneel vastloopt', legt Caroline uit. 'Iemand die kanker krijgt is alleen maar bezig met overleven en er is dan nog geen ruimte voor de verwerking ervan. Ook bij bijvoorbeeld een burn-out, trauma of rouwverwerking wordt vaak gehandeld vanuit het denken en niet meer vanuit het gevoel. De twee pijlers denken en voelen moeten in balans zijn. Ontbreekt die balans dan kunnen er klachten ontstaan.' Tijdens de haptotherapie wordt je je weer bewust van je gevoel, het "dit ben ik". 'Je staat stil bij jezelf en waarom iets je raakt.' Daarbij is er ruimte voor emoties die loskomen, daardoor ontstaat er weer een balans.

Hulpvraag
De vakantie is voorbij, de dagen worden korter. In deze periode ziet Caroline een toename van hulpvragen. 'Mensen hebben tijdens de vakantie tijd gehad om bij zichzelf stil te staan en ook als de dagen korter worden, de zon en de warmte verdwijnen, beseffen ze dat ze vastlopen, niet goed in hun vel zitten, klachten ontwikkelen. Die klachten kunnen variëren van bijvoorbeeld hoofdpijn, hyperventilatie tot slapeloosheid.'

Aanraking
Tijdens het intakegesprek wordt de hulpvraag in kaart gebracht. Samen met de cliënt wordt het behandelplan opgesteld. Bij de volgende sessies wordt er zowel gepraat als aan de bank gewerkt. Haptotherapie werkt met aanraken. 'Tegenwoordig is aanraken beladen geworden, maar elkaar aanraken is juist een heel natuurlijk iets.' Aanraking roept emoties op, het biedt steun en begrip. Het is een vorm van contact die o.a. door social media afneemt. Er ontstaat een steeds oppervlakkiger vorm van communicatie tussen mensen. Emoties komen niet meer naar buiten, worden in het lijf vastgehouden en kunnen dan zorgen voor klachten. 'Door de aanraking (geen massage, red.) nodig ik iemand uit in contact te komen met zichzelf. Dat kan spannend zijn en daarom laat ik de keuze aan de cliënt zelf, wat kan, hoe is het op maat? Wil hij op de bank of wil hij liever beginnen met oefenvormen? Niks moet.' Caroline voelt bij het aanraken waar de cliënt in zijn lijf aanwezig is of bijvoorbeeld alleen maar in zijn hoofd woont.' Sommige mensen zijn de verbinding met hun gevoel helemaal kwijt en daar help ik ze bij.'

De praktijk is gevestigd op de Rijksstraatweg 272a in Hellevoetsluis. Bel voor info 0181-660775 of kijk op www.praktijkvoorhaptotherapie.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant