Afbeelding

Onthulling monument veteranen

Actueel 231 keer gelezen

Op de dag dat voor de achtste keer de Veteranendag werd georganiseerd, op vrijdag 9 juni, is het monument onthuld. Peter Vermaat, de ontwerper verteld: "Een jaar geleden kwam de gedachte om een monument te ontwerpen. Er kwam een idee, een ontwerp en een voorstel naar de gemeente met een kostenplaatje erbij.

Radings & van Balen

De gemeente stemde meteen in. Zo kon ik het ontwerp uit gaan werken, een bedrijf gaan zoeken wat het kon maken. Toen het eenmaal klaar was heb ik zelf nog alle letters in gekleurd en kon het in overleg met de gemeente en een aannemer geplaatst gaan worden".

Het monument staat voor alle veteranen vanaf de Tweede Wereldoorlog. Vanaf die oorlog zijn er meer dan 100 missies geweest met ruim 675.000 militairen die zijn ingezet. Op het monument staan de grootste missies: WOII, Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Korea, Libanon, Voormalig Joegoslavië Irak en Afghanistan. Het kompas-symbool bovenaan staat voor alle overige missies, want er zijn er nog veel meer, en voor alle missies die nog gaan komen.

Plaquette
Er komt ook nog een plaquette bij. Hier staat uitleg op waarom er bijvoorbeeld voor deze vorm is gekozen en voor dit soort staal. De plaquette zal binnenkort op een sokkel bij het monument geplaatst worden.

Staal voor vastberadenheid
Peter is zelf ook veteraan, hij diende in Libanon, en legt de diepere betekenis achter het monument uit. "De gekartelde randen van het monument staan voor de moeilijk begaanbare wegen die je als veteraan letterlijk en figuurlijk bewandeld. Het zijn geen geplaveide paden die tot het doel leiden. Cortenstaal is een heel hard materiaal wat in dit geval staan voor vastberadenheid, doortastendheid en onverzetbaarheid. En het feit dat het staal zal gaan roesten staat voor de dynamiek. Je bent als soldaat in een vreemd land waar je eigenlijk alle bordjes in de lucht probeert te houden voor zover dat kan in jouw eigen invloedsgebied. Want je hebt ook heel veel met politiek en andere invloeden te maken".

Gemeente omarmde het idee
Peter spreekt zijn dank ook nogmaals uit naar de gemeente: "al vanaf dag 1, na het insturen van de brief met het eerste idee heeft de gemeente het niet alleen positief ontvangen maar echt omarmd. Zij heeft het idee gefaciliteerd en gefinancierd en wij van de veteranen commissie zorgen ervoor dat er ieder jaar een mooi programma zal zijn. De commissie is zeer trots op het eindresultaat

Na de opening volgden toespraken van onder andere de directeur van het Veteraneninstituut de heer KTZA b.d. F.J. Marcus en Majoor der Mariniers den Hartog, chef staf van de van Ghentkazerne. Burgemeester Milène Junius onthulde daarna met de leden van de lokale Veteranencommissie het monument , waarna de Tamboer en Pijpers van het Korps Marinier de bijeenkomst afsloten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant