Burgemeester Junius: 'bewondering voor onze brandweer'
Burgemeester Junius: 'bewondering voor onze brandweer'

Burgemeester Junius: bewondering voor brandweer

Actueel 362 keer gelezen

Hellevoetsluis - Bij aanvang van de commissievergadering AZM hield burgemeester Junius een bewogen betoog over de brand in de Gruttostraat.

Leo Blok

Haar bewondering voor de inzet van de brandweer stak zij daarbij niet onder stoelen of banken. Om 01.37 uur kwam de brandmelding binnen, waarop het snelle interventie voertuig zeer snel aanwezig was. Dit met twee personen bemande voertuig kan kleine branden blussen, zaken voorbereiden en eerste hulp verlenen. Op het moment dat de SIV arriveerde, was de brand al zodanig uitslaand, dat het - ook voor een volledig uitgeruste tankautospuit niet mogelijk was om het huis binnen te gaan. Door de bemanning van de SIV werden omwonenden veiliggesteld en uiteindelijk zijn veertig hulpverleners de hele nacht bezig geweest. Het feit dat de bewoners niet gered konden worden, zorgde voor een aangeslagen sfeer in de straat maar zeker ook bij de brandweerlieden.

Onderzoek
De burgemeester verklaarde verder dat nu een breed onderzoek wordt uitgevoerd waarvan de rapportage over ongeveer twee weken gereed is. Dat de niet gehaalde aanrijtijd geen invloed had op het verloop van de brand - om 02.49 uur was de brand meester - wordt bevestigd door Arjen Littooij van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. Burgemeester Junius verklaarde verder onder de indruk te zijn van de veerkracht van de wijk en hoe iedereen klaarstond om anderen te helpen. In gesprekken van de burgemeester met buurtbewoners kwam niets negatiefs over de vrijwillige brandweer naar voren. Het zou ook van sensatiezucht getuigen om te proberen de verschrikkelijke gebeurtenis af te wentelen op een groep mensen die dag en nacht klaarstaan om levens te redden. Recent hield de brandweer nog een test om na te gaan hoe geparkeerde auto's in de straten invloed hebben op de aanrijtijd. De conclusies waren schokkend. Dat haalde echter het 'grote nieuws' niet.

Minuut stilte
Commissielied Peter Schop (IBH) stelde daarna voor om de raadsvergadering van volgende week te beginnen met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Die mening werd breed gedeeld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant