Vinnie met zijn trotse familie
Vinnie met zijn trotse familie

Held Vinnie van Buren krijgt medaille

Actueel 636 keer gelezen

De voorzitter van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, Henk Leegte, kwam er speciaal helemaal voor uit Amsterdam naar Hellevoetsluis. Om samen met burgemeester Milene Junius een medaille en een oorkonde te overhandigen aan Vinnie . Omdat het een zilveren medaille betreft, wat vrij uitzonderlijk is, komt er altijd iemand van het bestuur. Maar omdat het in dit geval gaat om ook nog eens een heel jong iemand vonden ze het wel gepast dat de voorzitter zou komen. "Ik vind het een hele eer om deze medaille te mogen uitreiken" aldus dhr Leegte.

Afgelopen zomer, op 7 juli vond het incident plaats, op het kleine strandje. Vinnie was daar met kinderen uit zijn klas op het feestje van Roos en Susanne. De meiden besloten in een opblaasbootje een stukje te gaan peddelen. Ze waren net achter de stenen toen plots de wind het bootje onder hen vandaan blies en de meiden terug naar het strandje moesten zwemmen. Ineens werden ze beiden door de stroming gegrepen en gingen kopje onder. Vinnie stond gelukkig vrij vlakbij in het water, zag het gebeuren en aarzelde geen moment. Hij greep de beide dames en bracht ze veilig op het droge.

"Het duurt altijd even voordat er daadwerkelijk een medaille uitgereikt wordt" vertelt dhr Leegte, "dit omdat er een heleboel voorwerk aan vooraf gaat door onder andere hoogleraar-artsen en politie. Vervolgens wordt er een medaille gemaakt met naam en datum, er wordt een mooie oorkonde gedrukt. Normaal gesproken vinden dit soort ceremonies op het gemeentehuis plaats, maar omdat het nog een vrij jong iemand betreft vonden we het leuker en minder intimiderend om het op school te doen" De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is opgericht in 1767, bijna 250 jaar geleden. Het is een van de oudste genootschappen ter wereld op dit gebied met als doel: "alles te bevorderen dat kan strekken ter voorkoming van verdrinking en tot ontwikkeling van het reddingwezen in de ruimste zin van het woord" "De medaille wordt niet alleen uitgereikt om de redder te eren, want wat Vinnie heeft gedaan is niet niks, maar ook om dat je hoopt dat andere mensen het voorbeeld zullen volgen mocht dat nodig zijn". Na de toespraken in de klas van dhr Leegte en burgemeester Junius worden de medaille en de bijbehorende oorkonde overhandigd door Roos en Susanne; dat is wel zo gepast vindt de burgemeester. Beide dames zijn Vinnie ook nog steeds heel dankbaar. En Vinnie? Dat hij een held wordt genoemd door dhr Leegte en ook nog eens een dikke pluim krijgt van de burgemeester ondergaat hij verlegen...zoals een echte held betaamt staat hij niet graag in het midden van de belangstelling. Gadegeslagen door zijn trotse ouders neemt hij alle complimenten gelaten in ontvangst

Heel de klas is trots op Vinnie
Vinnie ontvangt de medaille en oorkonde uit handen van de twee geredde meisjes
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant