het huishoudboekje klopt...
het huishoudboekje klopt...

Begroting Hellevoetsluis 2016-2019 sluitend

Actueel 192 keer gelezen

Begroting Hellevoetsluis 2016-2019 sluitend

Het college van B&W van Hellevoetsluis heeft een sluitende begroting opgesteld voor de periode 2016-2019. Deze begroting vertaalt de ambities voor de lopende collegeperiode, een periode die, gelet op de forse maatschappelijke opgaven waar we mee te maken hebben, veel van ons zal vragen. We zullen beter en meer moeten presteren met minder geld. Het uitgangspunt is: Hellevoetsluis, een sterke stad die toekomstbestendig & robuust is, waar dienstbaarheid centraal staat, iedereen meedoet en die financieel in balans is.

De Zomernota 2015 liet nog een tekort zien, maar het is toch gelukt een sluitende meerjaren begroting te maken voor 2016-2019.

Dienstbare stad
De visie op dienstverlening wordt momenteel geactualiseerd en omvat acties op het gebied van dienstverlening op maat en het verder ontwikkelen van de gemeentelijke website. Om ook een veilige stad te blijven is er extra geld opgenomen in de begroting. In 2016 wordt gestart met een actieplan om woonoverlast tegen te gaan. Daarnaast trekt het college structureel 30.000 euro uit om de bluswatervoorziening op peil te houden.

Aantrekkelijke stad
Het College wil blijven investeren in de openbare ruimte en trekt de komende jaren extra geld uit voor het vervangen van bomen en het opknappen van  beschoeiingen langs vaarten en waterwegen. Ook wordt er 25.000 euro beschikbaar gesteld voor citymarketing en stadspromotie.  

Sociale stad
In het sociaal domein is er veel ingrijpend veranderd de afgelopen tijd, de gemeente heeft er veel verantwoordelijkheden bij gekregen. Dit brengt financiële onzekerheden met zich mee. De implementatie ligt op schema.  Er worden in 2016 extra middelen beschikbaar gesteld om te onderzoeken hoe we jongeren kunnen betrekken bij de totstandkoming van ons beleid. 

Betaalbare stad
Voor een goed rioolbeheer en afvoer van rioolwater is het van belang dat we watergangen gaan baggeren. De kosten hiervoor (545.000 euro in 2016) worden ondergebracht bij de rioolheffing. Deze heffing gaat voor inwoners dus omhoog. Om deze toename deels te compenseren wordt de gemeenteraad voorgesteld geen inflatiecorrectie toe te passen op de Onroerende Zaak Belasting. De gemiddelde woonlasten voor een gezin met een eigen woning zullen in 2016 € 543,98 bedragen (€ 529,16 dit jaar).

Begroting inzichtelijk via duidelijke webapplicatie
De gemeente Hellevoetsluis werkt aan een begrotingsapp, een digitale applicatie (een mobiele begroting) toepasbaar op elk digitaal platform. De begrotingsapp maakt de gemeentebegroting toegankelijk voor elke website, smartphone of tablet en biedt concrete voordelen. De begrotingsapp zal voor de gemeenteraadsvergadering op 5 november beschikbaar zijn via www.hellevoetsluis.nl 

Behandeling door de gemeenteraad
Het college van B&W heeft op 22 september met deze concept begroting voor 2016-2019 ingestemd en biedt deze nu aan aan de gemeenteraad. De raadsbehandeling van de begroting vindt plaats op 5 november 2015.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant