'Een weekje nagelbijten en weinig slaap'
'Een weekje nagelbijten en weinig slaap'

'Ik denk dat ik het op eigen kracht ben geworden'

Actueel 146 keer gelezen

De nieuwe burgemeester van Hellevoetsluis is een vrouw. En wat voor één.

Niet alleen een bestuurder met ervaring, maar ook een die graag kookt, reist en leest. Een talentalent die naast de wereldtalen, ook nog eens Japans spreekt. Ze had ooit een eigen bedrijf, heeft alle rijbewijzen, bezocht bijna alle continenten en kwam van 17 kandidaten als 'de beste burgemeester voor Hellevoetsluis' uit de bus. Tijd dus voor een verhelderend gesprek in de prachtige burgemeesterskamer waar de zon door de eeuwenoude vensters schijnt.

Net voor je installatie, dient de gemeenteraad een unaniem gesteunde motie aan om te onderzoeken of Hellevoetsluis vluchtelingen kan opvangen. Goed plan?
Onderzoeken of iets kan is altijd goed. Bovendien is de gemeenteraad het hoogste orgaan in een gemeente dus zij beslissen uiteindelijk altijd. Ik vind dit een goede uitspraak van de raad.

Burgemeesters horen te wonen in de gemeente waar ze burgemeester zijn. Al plannen in die richting?
Zeker, we wisten dat we uit Delft moesten verhuizen en Hellevoetsluis is een prachtige gemeente om te wonen. Ik ben al in een paar panden in de Vesting wezen kijken, maar Hellevoetsluis heeft zoveel mooie plekjes dat ik echt eerst even rond wil kijken, als heb ik veel met historie en water...

De procedure was lang en je hebt veel gesprekken moeten voeren. Spannende tijd?
Heel erg. Vooral toen ik wist dat we nog met twee kandidaten over waren. De uiteindelijke beslissing viel een week later. Dat was wel een weekje nagelbijten en weinig slaap. Ik heb wel het idee dat ik het helemaal op eigen kracht geworden ben.

Commissaris van de Koning Jaap Smit, heeft een heleboel kwaliteiten van je genoemd bij je installatie. Maakt dat het moeilijker om die gewekte verwachtingen waar te maken?
Nee, niet echt. Ik weet wat ik kan en dat mijn kracht in het verbinden van mensen en instellingen met elkaar, daar belangrijk in zal zijn.

Je hebt een eigen bedrijf gehad, bent heel de wereld over gezworven en staat bekend als een zelfstandige vrouw. Hoe kom je dan in de politiek terecht?
Juist daarom denk ik, ik liep met dat eigen bedrijf tegen allerlei zaken op die 'nu eenmaal zo waren'. Toen ik daarover sprak, zei een collega tegen me: 'als je dat wilt veranderen, moet je in de politiek gaan.'

En waarom dan het CDA?
Niet zozeer door de religie. Meer door andere dingen: normen en waarden bijvoorbeeld. En solidariteit en gerechtigheid. Maar ik vind het nu ook heel prettig om als burgemeester boven de partijen te staan.

Je bent als burgemeester de eerstverantwoordelijke voor openbare orde en veiligheid. Is dat voor een vrouw moeilijker?
Nee, ik geloof dat je zowel alert moet zijn als compassie moet hebben, Niet blind naar de Wet kijken, maar vooral ook kijken naar de intentie van de wetgever. Buurtpreventie vind ik heel belangrijk. Ook bij nog steeds voorkomend vandalisme. Daarom zou ik willen dat iedereen lid werd van Burgernet. Dat geeft snelle resultaten bij bijvoorbeeld kinderen die zoek zijn, maar ook bij overvallen en het slopen van andermans bezit. Zo werken we allemaal samen aan een veilig Hellevoetsluis. Iedereen lid worden..

Oudenhoorn bij Hellevoetsluis?
We zijn druk in gesprek. Voor mij weegt het zwaarst dat de inwoners van Oudenhoorn zelf graag bij Hellevoetsluis willen horen

Belangrijk?
Me verdiepen in een verregaande samenwerking op dit bijzondere eiland Voorne. Dat moeten we met alle drie de gemeenten beschermen en promoten

Naast dit zware ambt nog tijd voor hobby's
Jazeker, ik kook graag, lees graag en reis graag. Ik heb ook een crosstrainer en als ik daarop zit kijk ik televisieseries. Downtown Abbey bijvoorbeeld. Ik mag alleen series kijken als ik aan het trainen ben

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant