Agnes Oosterboer en Marianne Kijf overhandigen de handtekeningen aan het bestuur van de HAP
Agnes Oosterboer en Marianne Kijf overhandigen de handtekeningen aan het bestuur van de HAP

PvdA Hellevoetsluis ondersteunt protestmars

Actueel 121 keer gelezen

We schrijven april 2010 als de bevolking van Hellevoetsluis te horen krijgt dat haar avond-/weekend-apotheek gaat sluiten. Op vragen van de PvdA geeft het college aan dat deze voorgenomen sluiting een voldongen feit is, maar "onder andere gedacht wordt aan een klein uitgiftepunt in de huisartsenpost."

We schrijven 2 oktober 2014 als er signalen komen dat de huisartsenpost (HAP) in Hellevoetsluis zal gaan sluiten. Een petitie op initiatief van Agnes Oosterboer (PvdA) en Marianne Kijf (GroenLinks) levert bijna 10.000 handtekeningen op tegen dit ongewenste plan dat door de voltallige lokale politiek en bestuur onaanvaarbaar wordt geacht. De directie van Huisartsenposten Rijnmond stelt zonder blikken of blozen dat de huisartsenpost in Spijkenisse deze dienst beter kan vervullen, omdat zij sneller een beroep zou kunnen doen op de nabijgelegen Spoedeisende Hulp (SEH) van het ziekenhuis in die plaats.

De maat is vol
Inmiddels is de situatie nu dat de wachttijden bij de enige HAP en de enige nacht/weekendapotheek de spuigaten uitlopen, de Spoedeisende Hulp onvoldoende capaciteit heeft, er honderden dure extra ambulanceritten plaatsvinden naar alternatieve ziekenhuizen in Rotterdam, en dat de norm voor de aanrijtijden van de ambulances te vaak overschreden worden. Stapsgewijs werden de verschillende vormen van acute medische hulp in de regio Voorne-Putten en Rozenburg steeds verder uitgekleed, en is nu de maat vol.

Protestmars op 5 september
Daarom is het burgerinitiatief "Protestmanifestatie tegen de afbouw van het SMC" gestart: op zaterdag 5 september wordt er in Spijkenisse een protestmars gehouden vanaf het Uitplein om 10 uur, via het kantoor van zorgverzekaaar CZ - via de HAP en de SEH bij het MC Spijkenisse, om te eindigen bij het gemeentehuis om circa 12 uur. Verzamelen voor de deelnemers aan de protestmars is vanaf 09:45 op het Uitplein t.h.v. café Merz.

Petitie
Ook hebben de initiatiefnemers een petitie gestart om inspraak te verkrijgen bij de betreffende gemeentebesturen en zorgautoriteiten op petities24.

Doe mee
Evenals in Nissewaard, ondersteunt ook de PvdA Hellevoetsluis van harte dit initiatief en roept iedereen die zich zorgen maakt over de SpoedEisende Hulp op Voorne-Putten en Rozenburg om op 5 september deel te nemen aan de protestmars en om de petitie te ondertekenen.


Meer informatie vindt u op de website hellevoetsluis.pvda.nl.


Uit de krant