boven: de bestaande situatie - beneden de situatie na de verbouwing
boven: de bestaande situatie - beneden de situatie na de verbouwing

Plan Cultuurhuis vindt meerderheid in Commissie ZWO

Actueel 190 keer gelezen

Door Leo Blok

Zoals de stemverhouding afgelopen donderdag in de commissie ZWO was, verdwijnt de bibliotheek in zijn geheel van het Woordbouwerplein en wordt ondergebracht met andere culturele instellingen in De Nieuwe Veste, die hiervoor echter grondig verbouwd zal moeten worden, Hierdoor wordt het gebouw 400 m2 groter zodat er ruimte komt om alle activiteiten die nu in de bibliotheek plaatsvinden straks ook op de nieuwe locatie kunnen doorgaan. Met de verbouwing is een bedrag van een miljoen euro gemoeid. Uiteindelijk na veel vragen en opmerkingen stemde de commissie unaniem in om het voorstel ongewijzigd in de gemeenteraad van 4 juni te behandelen.

Overtuigd
Na een presentatie en daarna een uitgebreide toelichting van wethouder Margriet den Brok, was de commissie al half overtuigd dat dit de enig haalbare oplossing was. Anders ontstaan er twee gebouwen die min of meer half leeg komen te staan. De Nieuwe Veste door het vertrek van het restaurant en mogelijk de kunstuitleen en de bibliotheek door het verdwijnen van het kinderdagverblijf. Met de verhuizing naar de Opzoomerlaan en de nodige verbouwing is dan alles in één pand ondergebracht. Het gebouw aan het Woordbouwerplein kan - volgens het college een jaarlijkse huur van 150.000 euro opbrengen en kan eventueel meerdere huurders herbergen. Dat de gekozen oplossing de enig mogelijke is, neemt niet weg dat er ook nadelen aan kleven. Wethouder Den Brok was de eerste om toe te geven dat het plan behalve voordelen zeker ook nadelen heeft.

Kritiek en wensen
Kritiek kwam er vooral vanuit de zijde van D66. Fractievoorzitter Mieke Bakker wees erop dat een heleboel zaken binnen het plan nog onvoldoende duidelijk zijn en gaf aan dat het uitgeven van een miljoen euro zonder de details te kennen iets te kort door de bocht vond. De rest van de gemeenteraad beperkte zich tot uitspreken van zorgen en het aangeven van wensen. Zorgen waren er vooral over de bereikbaarheid van de nieuwe bibliotheek voor ouderen. De huidige ligt immers centraal tussen de bejaardenhuisvestingen bij De Struytse Hoeck. Openbaar vervoer naar de Opzoomerlaan is er niet. Een wens van een aantal fracties was dan ook het hebben van extra uitleenpunten die wel centraal liggen. Wethouder Den Brok wees erop dat de verhuizing naar de Opzoomerlaan voor de bibliotheek de huurlasten drastisch verlaagd en dat de extra kosten voor uitleenpunten mogelijk die huur dan weer verhogen. Wel wees ze op regiotaxi die bejaarden van en naar de bieb zouden kunnen brengen. Ook sloot ze niet uit dat boeken ook thuisbezorgd zouden kunnen worden door vrijwilligers. Dat er mogelijk een deel van de activiteiten in de nieuwe constructie niet meer zouden kunnen, wees ze van de hand: 'Er is rekening gehouden met het repaircafé, de rechtswinkel en alle andere zaken die er nu gebeuren.'

Kunstuitleen
Een apart probleem is de huisvesting van de Kunstuitleen. In het laatste gesprek blijkt de Kunstuitleen uit het Cultuurhuis te willen stappen. Een reden daarvoor kan zijn dat de subsidie aan de Kunstuitleen per 2016 vervalt en dat dan de huurprijs mogelijk niet meer op te brengen valt. Het bestuur van de Kunstuitleen, dat in meerderheid uit participanten in Blanche Art bestaat, is van plan om naar het eigen pand aan de Rijksstraatweg te vertrekken. Daar hoeft geen huur te worden betaald en bovendien kunnen de twee betaalde krachten die nu nog in de Kunstuitleen werken, worden ontslagen. Eerder wees de rechter een eerdere ontslagaanvraag van de hand, omdat de Kunstuitleen op dit moment nog subsidie ontvangt, die per 2016 stopt. Mocht de Kunstuitleen alsnog op haar besluit terugkomen, dan kunnen de administratie functies van de bibliotheek die nu gepland zijn in de ruimte van de Kunstuitleen niet meer in De Nieuwe Veste worden ondergebracht.

Belangrijk raadsbesluit
De gemeenteraad gaat dus op 4 juni een belangrijk besluit nemen, waarbij een van de problemen zeker ook de beschikbare parkeerruimte zal zijn. Hiervoor is ook het grote plein voor De Nieuwe Veste in beeld.

In de nieuwe situatie is de bibliotheek geheel op de begane grond gepland
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant