Wethouder Hans van Lith tekent overeenkomst over waterkwaliteit Vestinggracht
Wethouder Hans van Lith tekent overeenkomst over waterkwaliteit Vestinggracht

Onderzoek gevolgen Kierbesluit voor De Vest

Actueel 249 keer gelezen

Gemeente Hellevoetsluis maakt afspraken met waterschap Hollandse Delta over monitoring van de waterkwaliteit in de Vestinggracht. Het Kierbesluit houdt in dat de Haringvlietsluizen 'op een kier worden gezet' waardoor zeewater het Haringvliet binnenstroomt.

Dat is belangrijk voor de internationale vismigratie. Dit zorgt er ook voor dat het westelijk deel van het Haringvliet zouter wordt. Het waterschap Hollandse Delta is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit en de peilen in de Vestinggracht. De gemeente is onderhoudsplichtig en is verantwoordelijk voor het beheer van het water en de oevers. Beide partijen voelen zich verantwoordelijk voor het behoud van de cultuurhistorische waarde van de Vestinggracht en de waarde als viswater en ondertekenen daarom binnenkort een overeenkomst.

Doel
Het doel van de overeenkomst is om afspraken te maken over de stappen die het waterschap en de gemeente gezamenlijk nemen om de effecten van het Kierbesluit op de Vestinggracht in beeld te krijgen. Allereerst zal de huidige waterkwaliteit en de voorkomende planten en dieren worden vastgelegd. Na openstelling van de sluizen zullen de veranderingen nauwlettend worden gevolgd. Wethouder Hans van Lith zal namens de gemeente de overeenkomst ondertekenen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant