een eresaluut uit respect
een eresaluut uit respect

Het geheim van…Bram de Smit

Actueel 801 keer gelezen

Negentig jaar en nog twee keer per week actief op de tennisbaan. Hoe bijzonder is dat? 'Ome Bram' begon met tennis op zijn 72ste jaar tijdens de voorloper van de jaarlijkse 'maak kennis met tennis-dagen' die ook dit jaar weer op 7 en 8 april plaatsvinden bij de gezellige club TC de Kooistee. Hij werd met warmte opgenomen in de tennisfamilie en vierde donderdag 26 maart zijn 90ste verjaardag met familie, (tennis)vrienden en wethouder Hans van der Velde.

Door Nicole van Tooren

Wat is het geheim?
Hans van der Velde (wethouder zorg en volksgezondheid) vraagt af wat het geheim is voor het behalen van deze mooie leeftijd van deze fitte, vrolijke en spitsvondige man en om dat te achterhalen deed hij persoonlijk onderzoek (bij zijn zwager en tevens de zoon van meneer de Smit). Zijn theorie is: Lichamelijke, geestelijke en sociale gezondheid doorspekt met een grote dosis geluk spelen daarbij een grote rol!

Gezond
"Met de genen van 'Ome Bram' zit het wel goed! Opa werd 98 en oma werd 95 jaar. Verder is de zorgverzekeraar is erg blij met klanten als 'ome Bram'. Verder als een tennisblessure (schouder uit de kom) en een klein probleempje konden we niet vinden! Een probleempje met de verlenging van het rijbewijs: het hart….tja, het klopte, het klopte te snel….Had dat iets te maken met die bloedmooie verpleegsters?"

Sociaal
"In 1973 kwam Bram de Smit in Hellevoetsluis wonen. 'Ome Bram' werd penningmeester bij voetbalvereniging Hellevoetsluis, waar ook zijn zoons Henk en Bram speelden. Met passie voor zeilen werd hij eveneens 'havenmeester' en voerde de taken punctueel uit. Regelmatig werden de lijnen van de schepen door hem gecontroleerd, evenals die keer dat de familie Smit een weekje op vakantie ging. Het was hoogtij en door de harde wind was het water in de haven behoorlijk gestegen. De lijnen hadden prima gehouden, echter zo goed dat alleen het topje van de mast van zijn boot nog boven water stak."

Levensstijl
" Het levensmotto van meneer de Smit is matig eten, matig drinken en veel bewegen. Als beroepsmilitair bracht hij dat 35 jaar in praktijk. Hindernisbanen, speedmarsen, duurlopen…hij genoot! Meneer de Smit speelde voetbal met zijn zoons, zwom bij de Slijkplaat vanaf de boot, wandelt en fietst nog altijd in hoog tempo en tennist ook nu nog wekelijks met veel plezier. Met een zoet portje als beloning en 's avonds nog een borreltje voor het slapengaan. Evenals zijn eetpatroon met vaste regelmaat."

Geluk
" Als we denken aan geluk, dan komen we uit op de Tweede Wereldoorlog, toen Bram de Smit als dwangarbeider in Duitsland te werk was gesteld. In een chaotische situatie en op zoek naar vrijheid klopte hij aan bij 'doktor Hippel', een Duitse legerofficier die zijn zoon kort daarvoor was verloren aan het front. Bram de Smit werd binnengehaald, en voorzien van nieuwe kleding en middelen tegen de luizen. 'Doktor Hippel' werd in de chaos naar het front geroepen en nadat Bram mevrouw Hippel in veiligheid had gebracht volgde een lange fietsreis vol gevaar naar Nederland. Met heel veel spanning, bijzondere ontmoetingen en niet te vergeten een grote dosis geluk."

Respect
Hans van der Velde besluit: " U bent een bijzonder mens, waar ik graag mijn petje voor afneem. Maar een militair, of een oud-marinier zoals ik, neemt zijn pet of baret niet af. Ik kies er daarom voor u met veel respect de militaire groet te brengen en u te feliciteren met uw prachtige 90-jarige leeftijd."

Tot op hoge leeftijd
Binnenkort start de cursus Maak Kennis Met Tennis. Een prima mogelijkheid om kennis te maken met deze mooie sport. Deze cursus geeft de mogelijkheid om te ervaren of tennis de sport is die je wilt blijven oefenen tot in jaren…. Mooi voorbeeld is deze "Ome Bram" de Smit die 26 maart a.s. 90 jaar werd en nog steeds 2x per week actief speelt.

Bij TC De Kooistee vertellen ze u er graag meer over

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant