historische schepen in Hellevoetse Haven
historische schepen in Hellevoetse Haven

Meer sfeer in de haven met historische zeilschepen

Actueel 183 keer gelezen

Nu de Buffel, Noord Hinder en Bernisse aan de Koningskade liggen en dat stukje Vesting bijna klaar is, richt de gemeente de aandacht ook op een andere belangrijke prioriteit: het stuk haven met gemeentelijke ligplaatsen. De gemeente heeft gekeken naar mogelijkheden om meer sfeer in de haven te creëren. Bijvoorbeeld met aanlegplaatsen voor historische zeilschepen, die een uniek decor kunnen vormen voor evenementen in de vestingstad.

Andere mogelijkheden waren een bruine vloot, of marineschepen. "Maar historische zeilschepen lijken ons het meest passend bij het gewenste beeld in de Vestinghaven", aldus wethouder Peter Hofman. "De masten en tuigen geven een mooi contrast tegen een achtergrond van woningen. Bovendien is het onderscheidend ten opzichte van andere vergelijkbare havens. Het is de moeite waard om gericht op zoek te gaan naar zulke schepen, vinden wij."

Klaar voor verandering
De wens van de gemeente om een sfeerhaven te creëren, sluit aan bij de ontwikkelingen in de Nederlandse havens. Ondanks het mooiste en grootste vaarnetwerk ter wereld heeft een groot deel van de Nederlandse jachthavens het moeilijk. Het aantal ligplaatsen is harder gegroeid dan de vraag en het botenbezit is afgenomen. Dat maakt dat het ook voor Hellevoetsluis een goed moment is om te kijken naar de invulling van de havens.

Marina Cape Helius / Marina Hellevoetsluis heeft al aangegeven in de Vestinghaven (Groote Dok) met een meer uitnodigend aanbod te willen komen. Een drijvend havenkantoor met terrassen op het water en mogelijkheden voor sloepenverhuur en trendsporten, zoals suppen (Stand Up Paddle Boarding) trekken een heel nieuw publiek.

Aantrekkingskracht
Met de opening van de museumboulevard aan de Koningskade, in het laatste weekend van maart, lijkt de wens om de toeristische aantrekkingskracht van de haven te vergroten, steeds meer vorm te krijgen. Momenteel vinden er gesprekken plaats om naast de Buffel, Noord Hinder en Bernisse ook de Capiteyn's Chaloupe van de Equipage De Delft bij het Pomphuis af te meren. Wethouder Hofman: "Het gaat niet alleen om activiteiten op het water, maar ook om een mooie invulling aan de kade. Nu er in de vestinghaven met de museumboulevard een prachtig geheel is ontstaan zet de gemeente deze koers graag voort."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant