naar de stembus?
naar de stembus?

Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschap 2015 Waar is dat eigenlijk voor?

Actueel 157 keer gelezen

Op woensdag 18 maart  zijn de verkiezingen van Provinciale Staten van Zuid-Holland en van het Waterschap Hollandse Delta. De borden staan er klaar voor in de stad en worden in aanloop naar de verkiezingen door de verschillende partijen van informatie voorzien.

Alles om ervoor te zorgen dat iedereen gaat stemmen.Door een stem uit te brengen, bepaalt u mee en heeft u invloed. In Nederland is bepaald dat het hoogste gezag in de provincie ligt bij de provinciale staten. Haar belangrijkste taak is het controleren van het bestuur, uitgevoerd door gedeputeerde staten, voorgezeten door de commissaris van de Koning. Een bijzondere bevoegdheid van de provinciale staten is het kiezen van de Eerste Kamer. Uw stem reikt dus verder dan de provincie. Daarnaast zijn er de Waterschap verkiezingen. Van oudsher zorgen waterschappen in Nederland namens de bewoners van een bepaald gebied voor de waterhuishouding. Dit houdt in: het beheer van waterkeringen, de juiste waterstand en zuivering van het afvalwater. Per 1 januari 2014 zijn er 24 waterschappen in Nederland. Elk waterschap heeft een gekozen algemeen bestuur en een dagelijks bestuur, beide besturen worden voorgezeten door een dijkgraaf of watergraaf. Met uw stem heeft u invloed op verschillende onderwerpen binnen de waterhuishouding.

Hoe brengt u uw stem uit?

Voor beide verkiezingen ontvangt u een apart stembiljet. Uiterlijk 4 maart heeft iedereen de stempassen binnen. De kandidatenlijst volgt hier meteen na. Met de stempas en een geldig identiteitsbewijs kunt u naar het stembureau. Op 18 maart zijn de stemlokalen geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur. In de gemeente Hellevoetsluis staat het u vrij om in elk willekeurig stemlokaal binnen de gemeente te gaan stemmen.

Bij volmacht

Bent u op de dag van de stemming niet in de gelegenheid bent om zelf uw stem uit te brengen, dan kunt u iemand anders een volmacht verlenen. Deze persoon mag dan namens u uw stem uitbrengen. Op de achterzijde van de stempas(sen) kunt u de naam invullen van degene (gemachtigde) die voor u gaat stemmen.

In een andere gemeente

Met een kiezerspas kunt u ook stemmen in een andere gemeente. U ruilt dan bij uw eigen gemeente uw stempas om voor een kiezerspas. Hebt u de stempas niet ontvangen? Vraag dan een vervangende stempas aan. Het mondeling aanvragen van deze pas kan tot dinsdag 17 maart 2015 tot 12.00 uur. De schriftelijke aanvraag moet voor vrijdag 13 maart 2015 door de gemeente zijn ontvangen. Kijkt u voor meer informatie over verschillende procedures als stemmen bij volmacht of in een andere gemeente op www.hellevoetsluis.nl, onder de button 'verkiezingen'. Komt u langs? Maak dan een afspraak via de site of via 14 0181.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant