allebei trots!
allebei trots!

Xabi overhandigt Klimaatbundel 2014 aan Burgemeester Wubbo Tempel

Actueel 308 keer gelezen

11 jaar is hij, Xabi Hellendoorn, leerling in groep 7 van OBS "De Kring". Een gezonde Hellevoetse knul met een enorme passie voor het milieu. Altijd bezig om oplossingen te zoeken hoe er verbeteringen aangebracht kunnen worden om zo milieubewust mogelijk te kunnen leven. Samen met zijn moeder, wordt Xabi ontvangen op het Gemeentehuis en daar overhandigt hij officieel de Klimaatbundel Kids Climate Control 2014 aan burgemeester Wubbo Tempel, in bijzijn van Baukje Bruinsma, beleidsmedewerker milieu. Beide zijn enorm trots op deze jonge Hellevoeter. Natuurlijk verteld Xabi daar ook zijn verhaal, over hoe hij betrokken is geraakt bij Kids Climate Conference en hoe leuk en leerzaam deze dagen waren…

Deelnemen
Op de vraag hoe hij in contact is gekomen met de Kids Climate Conference is zijn antwoord kort en krachtig: "door mijn moeder. Zij ontdekte dat er een klimaatwedstrijd was. Ik ben toen na gaan denken en heb mijn ideeën uitgewerkt. In het kort is dit mijn idee: Stel je hebt een paal, en die paal gaat in het water. De paal heeft stekels en vangt daarmee het plastic op wat in het water drijft en wat je vervolgens dan kunt verwijderen. Ik heb dit op papier gezet en opgestuurd". Na een kleine twee maanden kreeg Xabi bericht dat hij één van de 154 kinderen was die deel mocht nemen aan de Kids Climate Conference. Van 19 t/m 21 september 2014 werd deze gehouden in Het Heijderbos vlakbij Nijmegen en stond geheel in het teken van schone en gezonde oceanen. Achter het vakantiepark was een park speciaal voor deze klimaattop. Daar startte je 's morgens vroeg met een gezamenlijk ontbijt en was je vervolgens de gehele dag bezig met het milieu. Workshops als: 'Nemostratie', 'Van stappen naar Vliegen', 'Ik heb wat voor jou' en de nodige presentaties en optredens zorgde voor leerzame en productieve dagen. "Wat ik zelf het leukst vond was een walrus. Daar moest je geblinddoekt in op zoek naar plastic en als je dan iets gevonden had moest je raden wat het was", verteld Xabi enthousiast.

Junior Klimaattop
De Kid Climate Conference is de Klimaattop voor kinderen en is een initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Center Parcs en begon drie jaar geleden als een klimaattop voor junioren. De stichting Missing Chapter Foundation (MCF) heeft eveneens een belangrijke bijdrage aan het evenement geleverd. Prinses Laurentien van Oranje, oprichter en directeur van de MCF, is tijdens de conferentie in gesprek gegaan met kinderen over hun ideeën en oplossingen voor schone oceanen en een gezonde aarde. Ook Xabi mocht met prinses Laurentien het gesprek aangaan wat natuurlijk heel bijzonder is.

Stelling
De uitkomst van deze junior klimaattop bestaat uit concrete stellingen voor een beter leefklimaat. "In het midden van dit park stond een bamboe boom, zegt Xabi en  daarin hingen sterren waarop door alle kinderen een stelling geschreven was". De twaalf meest originele en bruikbare ideeën en voorstellen zijn door een vakkundige jury uitgekozen en  ondertekend door de initiatiefnemers van de top. Deze stellingen worden in de vorm van een Klimaatbundel aan de Tweede Kamer en de burgemeesters van de gemeenten van de deelnemende kinderen aangeboden. Daarnaast hebben alle Commissarissen van de Koning de duurzame aanbevelingen in de vorm van flessenpost ontvangen. Voor Xabi zijn er twee stellingen die er uit springen. "Beste leiders van de wereld; in elk land moet er een kinderklimaatconferentie komen" is er één van. "Je kunt in Nederland wel zeggen; we hebben bepaalde ideeën maar het heeft geen enkel nut als er in de andere landen niets gedaan wordt", zijn wijze woorden van Xabi waar de burgemeester het volledig mee eens is! Xabi was de enige uit Hellevoet die zich ingeschreven had en had eigenlijk verwacht dat er veel meer kinderen die zijn voorbeeld zouden volgen. "Verpakkingen maken, die oplossen in zout water" is ook een stelling waar Xabi wel wat over weet te vertellen. "Het duurt gemiddeld 200 jaar. Om weggegooid plastic te laten verdwijnen en eigenlijk verdwijnt het nooit helemaal. Mensen realiseren zich niet waar ze mee bezig zijn. Dus denk na voor je zomaar dingen op straat gooit of in de natuur achterlaat". Gelukkig wordt er in Hellevoetsluis al het nodige gedaan. De mogelijkheid om het afval te scheiden, de 15 oplaadstations voor elektrische auto's verspreid door Hellevoet, zonnepanelen op het dak. Plastic afval wat ingeleverd kan worden. Het besparen van energie op welke manier dan ook wat binnen en buiten het gemeentehuis voel- en zichtbaar is. En met natuurlijk het beleidsplan wat door de afdeling Ruimtelijke ordening en Beleid is opgesteld: Samen voor duurzaam 2014-2020 is ook onze gemeente op de goede weg!

Trots
Jean Henkens, huisbioloog van Center Parcs, verklaarde: "Je kan dromen van een betere wereld en een schoon milieu, maar hier op de derde Kids Climate Conference zijn de mooiste dromen omgezet naar supergoede ideeën. Wij als Hellevoeters mogen met recht trots zijn op Xabi dat hij het initiatief heeft genomen om aan deze Kids Climate Conference te kunnen en mogen deelnemen. Hij heeft ideeën genoeg en we kunnen nog heel veel van hem leren. Rest hem nog een brandende vraag aan de burgemeester… of deze voor de vrije opdracht van Xabi een keer langs zou willen komen op zijn school wat natuurlijk met een dikke ja beantwoord wordt. En met de belofte om dan over zijn werk en het milieu verder te praten, neemt burgemeester Wubbo tempel afscheid van Xabi.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant