Afbeelding

De wereld volgens Vincent Vuurtoren 52

Actueel 42 keer gelezen

Een warme winter met een koude oorlog… Normaal gesproken is er bij de laatste drie agendapunten niemand meer in de gemeenteraad die zijn mond nog open doet behalve de burgemeester. Begrotingswijzigingen zijn er vrijwel nooit, bij de rondvraag heeft geen enkel lid wat te vragen, want ze lezen hun stukken (daarom is ook het maandelijkse vragenuur afgeschaft en bij de sluiting heeft iedereen zijn tas en iPad al dichtgedaan.

Hoe anders was dat afgelopen donderdag. Fractievoorzitter Aart Jan Spoon maakte zich bij de rondvraag druk of het beleid van het Hellevoetse college wel aansloot bij het regeringsbeleid. Persoonlijk vind ik dat Hellevoetsluis verplicht wordt door de overheid tot zaken die meer kritiek dan uitvoering verdienen. Maar hier kon het mogelijk wel gaan om de staatsveiligheid. De burgemeester had immers een gezelschap uit Rostov Veliki ontvangen en dat, lieve lezers, ligt in Rusland. En Rusland is – voor zover het u ontgaan is – ietwat gebrouilleerd met het Westen, waaronder dus ook Nederland valt. Daarmee kan Wubbo Tempel niet meteen voor de Krijgsraad worden gedaagd, en is ook de term collaboratie misschien wat overdreven, maar de liberale woordvoerder maakte er in elk geval een punt in de rondvraag. Natuurlijk kon Tempel uitleggen dat het gezelschap uit Rostov Veliki een rondreis langs allerlei vestingsteden maakt, ook al om meer kennis op te doen over het onderhoud van de eigen vesting ( jawel: Rostov Veliki is een vestingstadje) en om van anderen te leren. Ik vind dan dat de Hellevoetse Vesting blijkbaar tot in Rusland op de kaart staat. Eerder al maakte een vorig college een reis naar een Japanse vestingstad en daar zijn we ook niet altijd goed mee geweest. Meer terechte verontwaardiging zat er in de tweede rondvraag van Aart Jan. Hoe kan het dat het college een unaniem door de raad gedragen motie niet uitvoert? Bovendien waarom dit wel in de Berap (een bijzonder burger-onvriendelijk woord) kon worden gelezen, maar niet een brief aan de gemeenteraad waard was. Daar zou ik me waarschijnlijk ook druk om maken. Komt in januari in AMZ opnieuw aan de orde.
Verder gaat er een boos gerucht dat het bij Kunstuitleen niet gezellig meer is, sinds het nieuwe bestuur de vaste krachten ontslagen heeft. Zelfs binnen het Cultureel Platform Hellevoetsluis leidde dit ook al tot nogal wat gefronste wenkbrauwen. Ook de wetenschap dat een meerderheid van het bestuur nu uit de eigenaren van een commerciële onderneming bestaat zorgt voor twijfels bij het CPH. Het leidde zelfs tot raadsvragen van Cees van Leeuwen. Ik kan u nog uit een doorgaans zeer betrouwbare bron melden dat de bouw van een nieuwe bioscoop in Hellevoetsluis niet doorgaat. De baljurk van raadslid Jorriena de Jongh ( zo van het eindejaar bal naar de gemeenteraad) tot zowel bewonderende als boze blikken leidde. Ik reken mezelf tot de bewonderaars. Dat kan ik nog niet zeggen van de kroonjuwelen die tot nu toe door GroenLinks in de raad naar voren werden gebracht. Een onkostenvergoeding voor onkosten die niet gemaakt worden willen verhogen getuigd niet van politieke realiteit. Ik prijs me gelukkig dat de PvdA in Hellevoetsluis een hele andere is dan de landelijke en dat Mieke Bakker (D66) een van de best bespraakte raadsleden lijkt te worden. Rest mij nog u allen , maar in het bijzonder die drie senatoren van de PvdA, een bijzonder plezierige Kerstmis toe te wensen en een nieuw jaar waar het gezonde verstand het partijbelang zal overheersen. Een jaar waarin de sluiting van de HAP niet tot voortijdige overlijdens zal leiden en dus vooral een gezond en gelukkig 2015!
Vincent

 

Uit de krant