Afbeelding

Vorst? Sluit buitenkranen af en isoleer de watermeter

Actueel 581 keer gelezen

Voorkom bevriezing en daarmee lekkages, overlast en hoge kosten. Evides Waterbedrijf raadt klanten aan om – nog voor de vorstperiode begint – buitenkranen af te sluiten en af te tappen, en de watermeter te isoleren. Zo bent u klaar voor de winter. Jaarlijks zijn er bij koude winters veel meldingen van lekkages door bevriezing van buitenkranen, watermeters of hoofdkranen. Vooral bij aanhoudende vorst neemt de kans op schade toe. Vooral in ruimtes die onverwarmd of weinig geïsoleerd zijn, of die zijn voorzien van een ventilatierooster dat rechtstreeks in contact staat met de buitenlucht.

U kunt zelf de kans op bevriezing van watermeter, hoofdkraan en buitenkraan op eenvoudige wijze sterk verminderen. Evides geeft adviezen en instructie op www.evides.nl/vorst.

Watermeter isoleren
De watermeter bevindt zich meestal in de meterkast in de gang, in een kelder of watermeterput.
Het is van belang om te controleren of er in deze ruimtes sprake is van vorst. Let daarbij op eventuele luchtroosters, want door een koude tocht kan de watermeter en soms ook de
hoofdkraan bevriezen. Voorkom dit door isolatiemateriaal – zoals een oude wollen deken of noppenfolie – aan te brengen. Bij een ventilatierooster helpt het om buiten een dakpan of
tegel te plaatsen schuin voor het rooster. Zo kan nog steeds ontluchting plaatsvinden – van belang voor onder meer de gasaansluiting die zich vaak in dezelfde ruimte bevindt – terwijl koude tocht of wind buiten blijven.

Buitenkraan afsluiten en aftappen
Vaak is deze kraan bevestigd aan een buitenmuur van een woning, garage of schuur. Door de
toevoerleiding dicht te zetten en af te tappen, voorkomt de klant bevriezing en daarmee lekkages.

Toch bevroren?
Als de watermeter of hoofdkraan bevriest, kan er geen of weinig drinkwater de binnenleidingen
instromen. Een Evides monteur vervangt deze door een nieuwe, zodat de klant het kraanwater weer
snel kan gebruiken. De kosten voor vervanging liggen bij de klant. Neem bij lekkages binnenshuis of aan de buitenkraan contact op met uw installateur of – bij huurwoningen – de woningeigenaar. De waterleidingen binnenshuis en eventuele buitenkranen zijn het eigendom van de woningeigenaar (uzelf, de verhuurder of woningbouwvereniging).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant