Jan de Leeuw van Weenen: eerst bezwaarschriftencommissie afwachten
Jan de Leeuw van Weenen: eerst bezwaarschriftencommissie afwachten

Politieke crisis in Hellevoetsluis

Actueel 58 keer gelezen

Een simpel ordevoorstel, ingediend door GroenLinks leidde binnen een uur na de opening van de vergadering van de gemeenteraad, tot het opzeggen van het vertrouwen door de VVD in coalitiepartner IBH. Hieraan voorafgaand waren er al drietal schorsingen geweest. Al enkele vergaderingen is het akkoord gaan met de aanmeldingsnotitie voor de ontwikkeling van Kickersbloem, waarin de gemeente mede participant is een heet hangijzer.

In de laatste raadsvergadering weigerde de gemeenteraad dat, omdat men – mede door de vele insprekers van buiten de raad, meer wilde weten over de conclusie dat een Milieu Effect Rapportage (MER) niet nodig zou zijn. Hierna ontwikkelde zich een discussie op twee fronten. Door Kickersvoet B.V. werd bij de bezwaarschriftencommissie bezwaar aangetekend tegen het raadsbesluit. Door het College van B&W werd iets later aan de gemeenteraad gevraagd het besluit te herzien en alsnog akkoord te gaan met de aanmeldingsnotitie. Dit stond als agendapunt 15 op de agenda en zou het sluitstuk van de vergadering zijn. Tot Jan de Leeuw van Weenen (GL) de gemeenteraad voorstelde om eerst de beslissing van de bezwaarschriftencommissie af te wachten en die niet met een – positief of negatief – besluit buitenspel te zetten. Na een schorsing bleek er zich een raadsmeerderheid voor het ordevoorstel af te tekenen. De fractie van de VVD wilde als enige partij het voorstel wel behandelen en die avond een besluit nemen. Burgemeester van Heijningen legde aan de gemeenteraad uit dat het juridisch wel degelijk mogelijk was om een besluit te nemen en benadrukte dit nog enkele malen.

Vlam in de pan
Toen echter na een tweede schorsing bleek dat alleen het CDA van mening was veranderd, maar de rest van de gemeenteraad het ordevoorstel volgde, werd er op verzoek van de VVD opnieuw geschorst. Na een kleine tien minuten, waarin ook IBH wethouder Taal met zijn fractie sprak, kwam de VVD fractie terug en liet bij monde van een zichtbaar geëmotioneerde fractievoorzitter Aart Jan Spoon weten dat zij het vertrouwen in coalitiepartner IBH opzegde. De toon was hiermee gezet en natuurlijk nam de oppositie de kans te baat om te vragen of er nu nog een coalitie was en wat dat voor het zittende college betekende. Beide partijen haasten zich daarop om te verklaren dat ze nog volledig vertrouwen in de drie wethouders hadden. Andersom stelden de wethouders Hofman en Taal, daarna dat zij zich tijdens de B&W vergadering van komende dinsdag op hun positie zouden beraden.

Insprekers
Ook deze avond waren er weer een aantal insprekers die een beroep op de gemeenteraad deden om niet voor de projectontwikkelaar, maar voor de veiligheid van de bevolking te kiezen en eerste een MER te laten uitvoeren, alvorens akkoord te gaan met de ontwikkeling van Kickersbloem 3. Een ander punt in de discussie kwam voort uit de lijst met ingekomen stukken waarin de gemeente Bernisse een dringend beroep op Hellevoetsluis deed, om eerst een MER uit te laten voeren. Zolang de gemeenteraad echter niet akkoord is met de aanmeldingsnotitie, kunnen er ook geen gronden uitgegeven worden en kost uitstel de gemeente Hellevoetsluis – als partner van Kickersvoet – veel geld. Beide kampen staan nu echt met de neuzen tegen elkaar.

Boos en teleurgesteld
Hellevoetsluis is daarmee in een diepe politieke crisis gedompeld. Niet alleen staan VVD en IBH als kemphanen tegenover elkaar, maar ook de eigen IBH wethouder Taal, toonde zich na afloop boos op en teleurgesteld in, zijn eigen partij. Ook daar zijn dus de verhoudingen ernstig verstoord. Zelfs bij de anders zo flegmatieke burgemeester van Heijningen was de ergernis op het gezicht af te lezen. Bij de VVD overheerst de mening om de coalitie niet op te blazen, want met nog 5 maanden te gaan tot de verkiezingen, is drie wethouders met wachtgeld naar huis sturen niet echt in het belang van de gemeente. Er wordt met spanning uitgekeken naar het definitieve standpunt dat het college dinsdag inneemt…
Leo Blok

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant