Afbeelding

De Wereld volgens Vincent Vuurtoren 30

Actueel 60 keer gelezen

Onzorgvuldig De laatste tijd wordt het woord ‘onzorgvuldig’ nog al eens in verband gebracht met de werkwijze van de gemeente Hellevoetsluis. Zo ook in het BMC rapport, waar een raadslid zelfs het aantal malen dat het woord ‘onvoldoende’ er in voorkwam turfde. Het was een respectabel aantal. Recent werd de term onzorgvuldig weer gebruikt in een vonnis van de bestuursrechter in Rotterdam, waar een Hellevoetse ondernemer een zaak had aangespannen over het weigeren door de gemeente van deelname aan een regeling.

Een weigering overigens war de gemeente een half jaar over deed om tot die beslissing te komen De ondernemer was alleen naar de rechtbank gekomen; de gemeente Hellevoetsluis had een afvaardiging van 6 man gestuurd waarin 2 ingehuurde krachten waren begrepen. Het is zeker niet zo druk ten gemeentehuize. De rechter was duidelijk niet gecharmeerd van de handelwijze van het ambtelijk apparaat en gaf de gemeente opdracht om het huiswerk opnieuw te maken. De manier waarop de betreffende ondernemer door de gemeente is behandeld, mag naar mijn mening niet alleen onzorgvuldig worden genoemd, maar zelfs respectloos. Meerdere juristen en collega-ambtenaren waren dan ook verbaasd over de handelwijze van de gemeente. Het is te hopen dat alles zich alsnog ten goede keert, want de ondernemer blijkt in Hellevoetsluis in een duidelijke behoefte te voorzien.

Zwemmen
Nederland kent een officiële zwemperiode. Jaarlijks is, vanaf 1 mei tot 1 oktober, het zwemseizoen voor de officiële zwemwaterlocaties in natuurwater. Dit zwemwater wordt dan gedurende deze periode gecontroleerd op bacteriën, helderheid en aanwezigheid van blauwwieren. Maar niet alle water is officieel zwemwater. Zo wordt al enige tijd het Kanaal door Voorne niet meer gecontroleerd omdat het geen officieel zwemwater meer is. (bezuiniging). Wethouder Taal had daarom in de nieuw vast te stellen Havenverordening opgenomen dat er voor het Kanaal door Voorne een zwemverbod moest gaan gelden, omdat de kwaliteit van het water niet gegarandeerd kan worden. Hiermee nu, was een meerderheid van de gemeenteraad het oneens. Er wordt immers al sinds mensenheugenis gezwommen in het Kanaal of ‘De Kanaal’ zoals oude Hellevoeters zeggen. Ooit lag er zelfs een zwembad en werden er zwemwedstrijden in het open water gehouden. Allemaal waar, maar het probleem lijkt niet alleen Hellevoets te zijn. Zo wordt ook het zwemwater bij het Sas in Dirksland niet meer gecontroleerd en staat er nu een groot geel bord met verboden te zwemmen en er wordt gehandhaafd. Vrijdag nog werd een grote groep jongeren het water uit gestuurd. In Hellevoetsluis is dat nog niet het geval, want er is nog geen nieuwe havenverordening. Wethouder Taal zegt, en dat begrijp ik wel, dat hij niet het risico wil lopen dat er straks kinderen ziek worden. Vanuit de zienswijze dat er dan al gauw naar een verantwoordelijk wethouder wordt gewezen, is het helemaal te begrijpen. Maar wie weet hoe vaak en door hoeveeljongeren er gezwommen wordt in het Kanaal beseft ook dat het verbod nauwelijks te handhaven is en dan rijst de vraag: heeft het zin om een regel in te stellen waarvan de handhaving nauwelijks mogelijk is. Het antwoord moet ‘Nee’ zijn want van zulke regels bestaan er al genoeg. Voorlopig worden nu van dit en andere voor discussie vatbare punten uit de nieuwe Havenverordening de juridische consequenties onderzocht. Maar ik maak me toch sterk dat het allemaal te maken heeft met het drastisch terugbrengen van het aantal locaties dat nog gecontroleerd wordt. Op Voorne zijn dat nog het Haringvliet en de Brielse Maas (beiden schoon). Van water dat niet gecontroleerd wordt, weet je het niet. En wat je niet weet…blijft zo.
Vincent

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant