heemraad Maarten van Hulst van waterschap Hollandse Delta (Links) en wethouder Peter Hofman van gemeente Hellevoetsluis.
heemraad Maarten van Hulst van waterschap Hollandse Delta (Links) en wethouder Peter Hofman van gemeente Hellevoetsluis.

Kostenbesparing van € 380.000 door samenwerking Hellevoetsluis

Actueel 86 keer gelezen

Gemeente Hellevoetsluis en waterschap Hollandse Delta zijn na een proeftraject erin geslaagd om een dure investering in de rioolwaterzuivering te voorkomen. Dit project ‘Aquabump’ is een goed voorbeeld van hoe samenwerking in de afvalwaterketen een kostenbesparing op kan leveren. Wethouder Hofman en heemraad van Hulst zetten het systeem donderdag 18 juli jl officieel aan. Op Voorne-Putten hebben de gemeenten en het waterschap begin dit jaar een intentieovereenkomst ondertekend voor samenwerking in de afvalwaterketen. De ondertekening is naar aanleiding van het Bestuursakkoord Water, waarin staat beschreven dat de gemeenten en waterschap kosten moeten besparen door samenwerking.

Overvolle roosters
In het rioolwater zitten naast afvalwater helaas ook zaken die niet in het riool thuishoren, zoals microvezeldoekjes, damesverband en ondergoed. De eerste stap in het zuiveringsproces is deze spullen eruit te halen. Hiervoor worden roosters gebruikt. Regelmatig is de hoeveelheid zo groot dat de roosters van de zuivering in Hellevoetsluis het niet aankunnen en alles doorspoelt. Delen van de installatie lopen dan vast en geven een storing. Een eerste oplossing leek het plaatsen van nog een rooster.

Slimme oplossing
De bouw van een nieuw rooster vergt een investering van ruim €380.000. Medewerkers van het waterschap hebben onderzocht of slimmere en goedkopere oplossingen mogelijk waren. Uit onderzoek bleek dat storingen vooral optreden bij hevige regenval na een langere droge periode. Na een dergelijke periode heeft zich veel troep in de aanvoerleiding van de zuivering verzameld. Bij hevige regenval komt dit in grote hoeveelheden los en worden de roosters overbelast. Door de aanvoerleiding regelmatig te spoelen kan de leiding worden schoongehouden. In samenwerking met de gemeente Hellevoetsluis heeft het waterschap bekeken hoe het doorspoelen gerealiseerd kan worden.

Aquabump
De gezamenlijke oplossing is gevonden in de 'Aquabump'. Dit betekent dat iedere ochtend twee uur lang rioolwater wordt verzameld in de riolering van de gemeente. Na twee uur is een hoeveelheid van circa 750 m3 rioolwater verzameld en die wordt dan in een keer doorgelaten. Op deze manier wordt de leiding iedere dag een keer goed doorgespoeld en zo schoongehouden. Bij regenval is er minder troep die gemakkelijker door de roosters wordt tegenhouden. Na een proefperiode blijkt het goed te werken. Om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten is een automatische bediening geprogrammeerd. Deze maakt onder meer gebruik van een regenradar om rekening te houden met de te verwachten buien binnen twee uur. In dat geval namelijk wordt de Aquabump niet uitgevoerd. U als inwoner kunt ook meehelpen om dit soort investeringen te voorkomen door geen spullen, zoals vezeldoekjes en vet etc. door de wc of afvoer te spoelen, maar weg te gooien in uw vuilcontainer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant