Afbeelding

Kanon vanmorgen geplaatst, vrijdag onthult…

Actueel 190 keer gelezen

Op vrijdag 28 juni onthult wethouder Peter Hofman op feestelijke wijze een zeer bijzonder gereconstrueerd geschut. Vanmorgen werd in alle vroegte het kanon op zijn plaats gezet, die vorige week al gemetseld was. Hierbij waren ook de afdeling Tecs, wethouder Hofman, Bram Kap, Rich van Kralingen en Arie van den Ban aanwezig. Aan de feestelijkheden van vrijdag wordt medewerking verleend door het Fanfarekorps der Genie.

Bijzonder geschut
Bijna zes jaar geleden is op het strand van Hellevoetsluis een loop van een kanon geborgen, dankzij de inzet van de Van den Ban Groep uit Hellevoetsluis. Deze loop - met een kaliber van 24 cm - is een uniek stuk militaire historie dat herinnert aan de eens zo machtige vesting van Hellevoetsluis. Als sluitstuk van de Vesting Holland had Hellevoetsluis de taak om een vijand van het koninkrijk die het Haringvliet op wilde stomen tegen te houden.

Uniek stuk in Europa
Het feit dat deze loop nu de kern vormt van een gereconstrueerd stuk geschut dat zijn gelijke in Europa (althans in de open lucht) niet kent, is uniek te noemen. Er zijn nog veel authentieke kanonnen op diverse plaatsen in Europa te vinden, maar een reconstructie van een stuk geschut met een gewicht van ruim 15 ton is niet eerder vertoond. Het stuk kon destijds 150 kg wegende projectielen 3 km. ver weg schieten. Dit bereik was voldoende om het Haringvliet te kunnen bestrijken. Als één van de 11 stukken van hetzelfde kaliber van 24 cm stond dit kanon op het zuidwestelijk deel van de Vesting van Hellevoetsluis opgesteld. Op deze plaats herkrijgt het kanon dan ook zijn definitieve plek. De firma Ooms Construction draagt zorg voor de plaatsing.

Reconstructie Europees gesubsidieerd
Door middel van Europese subsidie uit het project Muren en Tuinen (Interreg IV 2 Zeeënprogramma) was het mogelijk om rondom de gevonden loop en aan de hand van authentieke tekeningen deze reconstructie te realiseren. De detaillering die smederij Frits Kramer - die ook bij de plaatsing aanwezig was - hierbij heeft aangebracht is bijzonder. Met veel vakmanschap is er gewerkt aan deze reconstructie.

Over het fanfarekorps der Genie
De onthulling wordt verricht in aanwezigheid van het fanfarekorps der Genie. Dit is een bijzondere band, bestaat uit 44 personen die in historisch verantwoord uniform (uit 1888!) optredens verzorgd. Meer informatie over het fanfarekorps der Genie kunt u lezen op www.fanfarekorpsdergenie.nl.

Over Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis
Naast de onthulling van het kanon wordt ook de ruimte van de Stichting Verdedigingswerken in gebruik genomen. De stichting, voorzien van veel enthousiaste vrijwilligers, houdt zich bezig met de historie van de Vesting en de verdedigingswerken en verzorgt voor belangstellenden rondleidingen. Meer informatie over de stichting kunt u lezen op www.fronttaal.info.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant