Afbeelding

Hellevoetsluis evalueert strooibeleid

Actueel 152 keer gelezen

Vorig jaar heeft na de vorstperiode in de gemeenteraad een evaluatie plaatsgevonden over het strooibeleid binnen de gemeente. Waar wel en waar niet was een belangrijk onderdeel van de discussie en gelet op de hoge kosten die aan het strooien verbonden zijn, werd ook een beroep gedaan op de zelfwerkzaamheid van de burger.

Zo stelde de gemeente emmers met zout gratis ter beschikking en konden beheerders van instellingen een strooikarretje, en sneeuwschuivers lenen. Een beleid dat verder gaat dan dat van de meeste gemeenten in Nederland. Dit jaar wordt de gemeente echter geconfronteerd met meerdere ongelukken en met veel klachten van burgers. Het probleem zit hem daarbij bij de keuze om alleen de doorgaande wegen te strooien en de binnenwegen in de wijken over te slaan. Dat wordt verdedigd met de uitleg dat daar te weinig verkeer is om strooien effectief te laten zijn. Om echter precies te definiëren wat veel en weinig verkeer is, is geen eenvoudige zaak. Zo is de expeditiestraat achter de Struytse Hoeck (bij Halfords) af en toe spiegelglad. Hier wordt niet gestrooid omdat er te weinig verkeer is.

Omwonenden zijn echter van mening dat de straat druk bereden wordt door bodediensten en TNT en ook wordt de route gebruikt als ‘rondje’ bij het zoeken naar een parkeerplaats. Serieuzer is het probleem bij de straat die de Kraamzorg, de GGZ instellingen en de Polikliniek van het van Weel Bethesda Ziekenhuis met elkaar verbindt. Ook hier wordt niet gestrooid omdat het geen doorgaande weg is. De praktijk wijst echter uit dat hier de hele dag taxi’s, taxibusjes en auto’s van bezoekers van de genoemde instellingen heen en weer rijden. Natuurlijk zijn de stoepen door de instellingen zelf gestrooid en de fietspaden door de gemeente. Maar je moet wel eerst uit je auto stappen om via de spiegelgladde weg naar het veilige deel van de straat te komen. Dat bleef de afgelopen week niet zonder ongelukken. Bijzonder is ook de situatie rondom het gemeentehuis. Wij ontvingen meerdere meldingen van burgers die het gemeentehuis niet in konden vanwege de gladheid. Ook vorig jaar was dit onderdeel van de discussie en drong met name de VVD fractie aan op een goede toegankelijkheid van het gemeentehuis voor de burger. Er valt dus na de vorstperiode weer heel wat te evalueren…

Leo Blok

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant