Afbeelding

Leerlingen Technasium ontwerpen nieuw uitkijkpunt

Actueel 160 keer gelezen

“Indrukwekkend en heel verrassend”, was de reactie van Zuidhollands Landschap bij monde van de heer Dijkhuizen. Ik wist als opdrachtgever van te voren niet echt wat ik van onze opdracht aan het Technasium kon verwachten. Want het zijn nog maar meisjes en jongens uit de brugklas die hier als heuse architecten met een Programma van Eisen aan het onderzoeken en ontwerpen zijn gegaan.”

Uitgangspunt voor de technasiumleerlingen was een bestaand uitkijkpunt in de duinen bij de Tenellaplas. Hoe maak je een uitkijkpunt dat ten eerste aantrekkelijker is voor het publiek dan nu het geval is, ook past in het landschap en bovendien volledig hufterproof is? In het Programma van Eisen was ook de wens voor een weerstation opgenomen.

Met deze basis zijn de jonge ontwerpers uit drie klassen vwoplus en vwo/havo in de werkruimten van het Technasium op Helinium aan de slag gegaan. Ze hebben om te beginnen veel onderzoek gedaan: naar bestaande internationale ontwerpen van gebouwen en voorzieningen die als inspiratiebron konden dienen, naar mogelijkheden voor technieken en materialen en naar de interesses van publiek dat het prachtige duinlandschap bezoekt. Voor de uitvoering is er vooral met natuurlijke materialen gewerkt.

Om een uitkijkpunt aantrekkelijker te maken, bedachten de technasiumleerlingen allerlei spannende mogelijkheden: van uitkijktorens verbonden door een hangbrug tot picknicktafels, speelplaatsen en een heuse overdekte glijbaan om van het uitkijkpunt weer veilig op de grond te landen. Naast de educatieve borden over de omgeving, kreeg het weerstation een prominente plek in het ontwerp. Ook werden er slimme technische oplossingen getoond om het weerstation van duurzaam opgewekte energie te voorzien: van zonnepanelen tot een klein windmolentje. En natuurlijk moet deze prachtige plek ook voor minder validen toegankelijk zijn, bedachten enkele ontwerpers. Alle groepen van 5 leerlingen leverde als eindresultaat een presentatie over hun keuzes, met terechte trots getoond in aansprekende maquettes.

Tijdens de drukbezochte presentatieavond in de aula van Helinium waren alle maquettes te bewonderen en kon het publiek een stem uitbrengen op de mooiste ontwerpen. Een daarvan was zelfs voor de helft geïntegreerd in het duinlandschap. De drie winnende maquettes zullen de komende maanden geëxposeerd worden in het bezoekerscentrum aan de Tenellaplas. En hoe verschillend de ontwerpen ook waren: ze zouden allemaal zeker de aandacht trekken van de wandelaars in het gebied. Wie weet, wordt een van de ontwerpen ooit in het echt uitgevoerd! Bedrijven en organisaties die ook een uitdagende opdracht hebben voor leerlingen van het Technasium (leerjaar 1 t/m 5-havo en 6-vwo), kunnen contact opnemen met Fleur Roggeveen, technator op Helinium: info@helinium.nl of 0181 316 488.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant