Afbeelding

OZB verhoging van de baan!

Actueel 86 keer gelezen

Hellevoetsluis - De fracties van VVD en IBH hebben tijdens de begrotingsbehandeling een amendement ingediend om de OZB niet met meer dan de inflatiecorrectie te verhogen. De motie was tijdens de voorbereidende Begrotingsraad al aangekondigd. In het amendement wordt duidelijk waar de coalitiepartijen de dekking voor het terugdraaien van deze belastingmaatregel vandaan willen halen.

Met de OZB-verhoging wil het college €500.000 extra inkomsten generen. IBH en VVD willen het mislopen van deze inkomsten compenseren door €100.000 meeropbrengsten uit de toeristenbelasting, €200.000 te halen uit de reservering voor de opstart van gedecentraliseerde taken en €200.000 uit de reservering voor extra prijs- en looncompensatie. Met het aannemen van de motie hebben IBH en VVD zich gehouden aan de beloften die zij hebben gedaan aan de kiezer. Namelijk, geen OZB verhoging bovenop de inflatiecorrectie.

Afspraak is afspraak
Volgens de fractie van de VVD gaat het bij bezuiniging om het snijden aan de uitgaven. Verhoging van de OZB past daar dus niet in. In het coalitiedocument is afgesproken om de OZB niet te verhogen, en voor de VVD geldt het motto: afspraak is afspraak. Volgens de fractie van IBH is een lage OZB één van de pijlers van het sociaal beleid van de gemeente. Het coalitiedocument is volgens hen duidelijk. En voor IBH nog belangrijker, het is een kiezersbelofte. IBH houdt zich aan die beloften, en ‘’zal in ieder geval een uiterste inspanning leveren.’’ Daarom heeft IBH ruimte weten te vinden in de begroting om zo een extra lastenverhoging te voorkomen.

Oppositie: Onverantwoordelijk beleid
De oppositiepartijen reageerden niet positief op het amendement van IBH en VVD. GroenLinks stelt dat IBH en VVD niet willen snijden in het eigen vlees of met belastingmaatregelen willen komen. De burgers en de gesubsidieerde organisaties moeten daarvoor opdraaien Het CDA zegt: ‘’Hellevoetsluis moet aantrekkelijk gehouden worden, ook om nieuwe mensen te trekken. Dit kan alleen als al het goede dat we hebben door extra inkomsten wordt behouden. Het CDA steunt daarom van harte de verhoging van de OZB.’’ De fractie van de PvdA stelt dat mensen die het al goed hebben worden ontzien. Het college laat volgens de PvdA weinig gelegen aan het goed functioneren van goede sociaal maatschappelijke infrastructuur. D66 vindt dat als de gemeente de burgers in goede tijden royaal laat meedelen door in goede tijden tarieven laag houden er ook iets in slechte tijden van de burger gevraagd mag worden. Volgens D66 durft het college dit aan, maar zijn het de coalitiepartijen die er een streep door zetten. Volgens hen nog meer ruimte om te snijden… ‘’Ik houd mijn hart vast.’’

College niet positief over amendement OZB
Tijdens de stemming hebben de fracties van de VVD, IBH en LijstvanBalen voor het amendement gestemd. Hiermee is de verhoging van de OZB voor 2013 van de baan. Het college liet duidelijk merken tegen het amendement te zijn. Wethouder De Jongh gaf aan dat wat het college betreft afspraak in principe ook afspraak is. Het college ziet zich echter genoodzaakt om toch het amendement te ontraden. De reden hiervoor was de dekking voor het amendement. Het grootste probleem met betrekking tot de dekking heeft te maken met de reserve voor de decentralisaties. Wethouder De Jongh heeft aangegeven dat de gemeente op basis van een advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten een reserve heeft gecreëerd om de decentralisaties op de te vangen.

‘’Ook de VNG begrijpt met ons, dat we geld nodig hebben voor de opstart.’’ De gemeente Hellevoetsluis is in de toekomst verantwoordelijk voor de AWBZ en de Jeugdzorg. Met de overheveling van taken gaat een bezuiniging gepaard. Omdat de gemeente in het eerste jaar waarschijnlijk niet in staat zal zijn om het werk uit te voeren met minder geld, heeft de gemeente €200.000 gereserveerd om het risico te dekken. Met die reserve moet de gemeente in staat zijn om met minder geld van het Rijk de taken goed uit te voeren. De verwachting is namelijk dat de gemeente pas vanaf het tweede jaar en verder de taken kan uitvoeren met minder geld door efficiëntie voordelen door maatwerk die gemeenten wel kunnen bieden en het Rijk niet. De VVD stelt dat deze reservering pas nodig is vanaf 2014, en nog niet in 2013.

En aangezien de begroting van 2013 wordt vastgesteld heeft de fractie van de VVD het amendement gehandhaafd. Daarnaast gaf de VVD aan ook nog met en vierde dekking te willen komen. Deze zou vanuit de investeringenlijst van de gemeente moeten komen. Deze zou voor de begroting door het college bekend worden gemaakt, maar omdat het college die niet heeft gehaald om volgens de VVD begrijpelijke redenen, kan de VVD hier dan ook geen dekking uit halen. De VVD verwacht echter in de loop van 2013 en 2014 hier ook nog wel een extra dekking uit te halen.

De wethouder voegde hier wel aan toe dat het college niet in de toekomst kan kijken. Het zou dus kunnen dat het gereserveerde geld uiteindelijk niet nodig blijkt te zijn. Desalniettemin is het de verwachting van het college dat het op termijn naar de gemeenteraad zal moeten gaan om meer geld te vragen. ‘’Daarnaast maakt het college zich zorgen om de toekomst. En zeker met het huidige kabinet als we kijken naar het regeerakkoord. We hebben nog geen exacte cijfers, maar met een hele ruime marge gaat het ons weer rond een miljoen euro aan bezuinigingen opleveren. Kortom, we hebben het geld hard nodig en we vragen dan ook aan de coalitiepartijen om dit amendement nog een keer in overweging te nemen.’’ Maar, het is volgens De Jongh aan de raad om het college budgetten mee te geven om mee te werken. En dat zal het college dan ook doen.

Jelle Rijkeboer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant