Afbeelding

Commissie praat over bomenkap

Actueel 87 keer gelezen

Hellevoetsluis - Het wordt een moeilijke avond voor wethouder Hofman, die volgende week woensdagavond de gemeentelijke plannen omtrent het ruimen van 7000 m2 bebossing moet verdedigen.

Over de uiteindelijke plannen met de Veerhaven lijkt de gemeenteraad geen verschil van mening met de wethouder te hebben. Wel over de hoeveelheid bomen en struiken die volgens de gemeentelijke planning vanaf 12 september worden weggehaald. Doordat de eigenlijke bouw mogelijk pas in 2019 of later begint vinden veel mensen in Hellevoetsluis de kaalslag op dit moment te veel en te vroeg.

Hellevoeter Peter van Etten: ‘Gezien de economische crisis is het zeer onzeker of er nog woningen gebouwd/verkocht zullen worden. Afgelopen jaren zijn veel minder huizen gebouwd en zijn huizen sterk in waarde gedaald. Verder wordt volgend jaar een hypotheek veel duurder (annuïteitenhypotheek i.p.v. aflossingsvrij) en om op dezelfde woonlasten uit te komen, moet hierdoor de verkoopprijs met liefst 15% zakken. Overigens heeft de projectontwikkelaar AM (onderdeel van BAM Vastgoed) zich al teruggetrokken.’

Om de aanwezige gifgrond af te kunnen graven is niet meer dan 2600 m2 nodig. Uit veldonderzoek is gebleken dat zowel de grote bonte specht als de groene specht in het gebied aanwezig zijn. Broedholtes van spechten worden gezien als vaste verblijfplaatsen en zijn strikter beschermd. Er werd dan ook aanbevolen de eventuele kap van bomen zo beperkt mogelijk te houden. Bij de commissievergadering wordt veel publiek verwacht en inmiddels is door een groep mensen ook een handtekeningenactie gestart. Ook de kosten zijn voor tegenstanders een argument om acties te starten.

Peter van Etten: ‘Het plan Veerhaven heeft een negatief saldo van 1,5 miljoen euro. Dit bedrag gaat ten koste van andere belangrijke zaken in Hellevoetsluis. Dit bedrag is nog exclusief de saneringsbijdrage van bijna 5,5 miljoen euro. In totaal moet de belastingbetaler 7 miljoen euro opbrengen voor het plan Veerhaven. Bij geen woningbouw op het voormalige gasfabrieksterrein is een beheersvariant van de sanering voldoende. De kosten bedragen hiervan nog geen 1 miljoen euro en komen ten laste van Rijkswaterstaat en niet van de gemeente. Wie de ongetwijfeld boeiende discussie mee wil maken is 29 augustus om 20.00 uur van harte welkom.

Leo Blok

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant