Afbeelding
Foto: Wil van Balen
Video

Restauratiewerkzaamheden wieken van monumentale korenmolen Zeezicht

Actueel 790 keer gelezen

Hellevoetsluis – Een molen zonder wieken is een vreemd gezicht, maar het was nodig voor restauratiewerkzaamheden aan korenmolen Zeezicht. De witte molen is inmiddels 303 jaar oud; een historisch monument dat al eeuwenlang het aanzicht van Nieuwenhoorn bepaalt.

Met een enorme kraan zijn de werkzaamheden aan de molen uitgevoerd en alles is soepel verlopen. "Afgelopen week is molenmaker Herrewijnen uit Stellendam bezig geweest met het kaal zetten van de roeden. Dit zijn twee lange balken van 23 meter lang die door de kop van de as lopen. In die roeden zit het houtwerk van de wieken. Het houtwerk was ter voorbereiding eerder deze week er al van afgehaald. Op donderdagochtend heeft een grote kraan deze lange twee roeden van de molen afgetild." Dit soort onderhoud gebeurt slechts een keer per 25 jaar. Het houtwerk was slecht en aan vervanging toe. De stalen roedes zijn nog in goede staat en worden roestvrij gemaakt en in een speciale coating gezet in de werkplaats van de molenmaker. Ook zal de molenmaker een gebarsten wiel boven in de molen herstellen, daarnaast zijn er nog een aantal andere werkzaamheden boven in de molen die nu uitgevoerd kunnen gaan worden. We verwachten dat de herstelwerkzaamheden aan de wieken over zes weken klaar zullen zijn", legt molenaar Frank Moerland uit.  

Er zijn in Hellevoetsluis twee molens in het bezit van de gemeente; korenmolen de Hoop in de Vesting en korenmolen Zeezicht in Nieuwenhoorn. In 2008 kocht gemeente Hellevoetsluis de molen in Nieuwenhoorn aan. Om de veiligheid tussen de percelen te waarborgen plaatst de gemeente in 2013 een hekwerk op de erfgrens. Echter is er in 2008 geen rekening gehouden bij het vaststellen van de erfgrens met het draaien van de wieken hierdoor kan de molen niet meer draaien bij een noordelijke of een oostelijke windrichting. "De molen kan slechts 25% van de hele cirkel draaien, dat is een behoorlijke belemmering", geeft Frank aan. "Maar veiligheid staat voorop natuurlijk, dat staat buiten kijf. Wij zijn ook heel blij dat gemeente goed investeert in dit rijksmonument. Maar toch is het wel vreemd de molen wordt aangekocht, vervolgens voor tonnen opgeknapt en dat deze dan toch niet goed kan draaien. Het draaien van de molen wordt overigens in de toekomst nog lastiger omdat gemeente heeft een bouwvergunning verleend aan het naastgelegen bedrijfspand voor een uitbreiding van dit pand met een nokhoogte van 8 meter waardoor de windvang van de molen nog verder zal worden belemmerd.  De molenaars van Zeezicht en vereniging De Hollandsche Molen hebben bezwaar aangetekend tegen de bouwvergunning omdat deze in strijd is met de regels volgens de molenbiotoop voor het vrijuit kunnen draaien van een molen. De hoorzitting die zou plaatsvinden over deze kwestie is uitgesteld vanwege de coronacrisis. Een nieuwe datum is nog niet geprikt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant