Afbeelding
Foto: Pixabay

Ziekenhuizen in Zuidwest-Nederland hervatten reguliere zorg

Actueel 332 keer gelezen

In alle ziekenhuizen in de regio Zuidwest-Nederland wordt met man en macht gewerkt aan het hervatten van de reguliere zorg. Nu de piek in het aantal COVID-19 patiënten op de Intensive Care afdelingen voorbij lijkt te zijn, worden maatregelen getroffen om de normale zorg weer op te pakken. Dit gebeurt stapsgewijs, zodat de reguliere zorg en de zorg voor coronapatiënten veilig naast elkaar kunnen worden ingezet.     

Ziekenhuizen en instellingen in de regio hebben gedurende de coronacrisis belangrijke aanpassingen moeten doen om de zorg voor coronapatiënten het hoofd te bieden. De zorg voor corona (Covid-19)-patiënten en de daarbij benodigde inzet van personeel en middelen heeft gezorgd voor oplopende wachttijden voor patiënten die reguliere zorg nodig hebben. Vanaf heden hervatten alle ziekenhuizen de reguliere zorg, waardoor een start wordt gemaakt met het wegwerken van de wachtlijsten. Daarbij zal er niet gelijk op volledige sterkte gewerkt kunnen worden en wordt er rekening gehouden met de mate van urgentie van de zorg.

De instellingen zijn en blijven veilig te bezoeken. Zowel voor medewerkers als patiënten en bezoek worden maatregelen genomen om besmetting te voorkomen. Patiënten worden voor hun bezoek  telefonisch gevraagd of zij coronaklachten hebben.  De corona- en niet-coronazorg verloopt  gescheiden. Daarnaast zijn er maatregelen genomen om te kunnen beantwoorden aan de 'anderhalvemetersamenleving', bijvoorbeeld in de inrichting van wachtruimten, spreekkamers en het leiden van bezoekersstromen.

Per instelling kan het beleid ten aanzien van bezoekers verschillen. In sommige instellingen is slechts 1 bezoeker per patiënt per dag toegestaan, in andere instellingen is zelfs geen bezoek toegestaan. Het beleid wordt door de instelling zelf bepaald. Bij het bezoeken van de poliklinieken kan er hooguit 1 begeleider meekomen, maar om zo weinig mogelijk mensen in het ziekenhuis te hebben, verdient het de voorkeur om alleen te komen.

Het opstarten van de reguliere zorg gebeurt in nauwe samenwerking met alle zorginstanties in de regio, zoals ziekenhuizen, revalidatiecentra, huisartsen, ambulancevervoer en verpleeg- en verzorgingshuizen. Voor elke organisatie verloopt hervatting van de reguliere zorg op een andere manier, bijvoorbeeld vanwege de fysieke situatie en beschikbaarheid van personeel en beschermingsmiddelen.

De ziekenhuizen in de regio Zuidwest-Nederland zijn: Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, Albert Schweitzer Ziekenhuis, Beatrix Ziekenhuis, Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, IJsselland Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Het Oogziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, ZorgSaam.

Uit de krant