Afbeelding

Hardloper aangevallen door roofvogel

Actueel 5.927 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vanmiddag werd bij het viaduct over de N57, aan de Mosterdijk, een hardloper aangevallen door een roofvogel waarschijnlijk gaat het om een buizerd. 

"Nietsvermoedend liep ik over het viaduct, toen ik uit het niets ineens een hard klap op mijn hoofd kreeg" vertelt Dennis de Jong. "Toen ik aan mijn hoofd voelde ik zag ik dat ik bloedde, al snel had ik door dat het om een aanval ging van een vogel. Hij bleef nog enige tijd boven mij cirkelen, maar een tweede aanval bleef gelukkig uit. Toen ik mijn weg vervolgde heb ik nog twee dames kunnen waarschuwen die aankwamen fietsen." 

Omdat veel mensen er nu op uit trekken met het mooie weer wil Dennis fietsers en hardlopers waarschuwen alert te zijn. Vorig jaar werd op dezelfde locatie ook een hardloopster aangevallen. Waarschijnlijk heeft de buizerd weer een nestje gebouwd nabij het viaduct dat ze wil beschermen. 

Enkele tips om aanvallen van een roofvogel te voorkomen 

* Vermijd de directe nestomgeving (100 meter is voldoende) gedurende het broedseizoen; kies een andere route als je weet waar de roofvogel zijn nest heeft.

* Trek even géén felgekleurde kleding aan; dáár komt een buizerd namelijk op af. In de natuur betekent felgekleurd  gevaar.

* Kijk goed om je heen: Dit is een beetje lastig voor hardlopers, maar buizerds vallen vaak van achteren aan. Wees alert als je iets achter je hoort en probeer bij een (schijn)aanval de roofvogel aan te kijken: vogels die zich aangekeken voelen vertonen veel minder agressief gedrag.

* Zorg voor gezelschap: de kans op een aanval neemt af als je in een groepje loopt (drie personen is vaak al genoeg).

* Schrik de vogel af met geschreeuw of zwaai met je armen boven je hoofd.

* Check voordat je gaat lopen of er een buizerd "waargenomen" is in de buurt van jouw favoriete trainingsrondje of meld zelf jouw waarneming aan de vogelbescherming. 

(Bron: Werkgroep roofvogels vogelbescherming Nederland)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant