Afbeelding
Koop Lokaal

Waasdorp Fysiotherapie helpt en is voorbereid

Actueel 5.356 keer gelezen

Hellevoetsluis -  In januari van dit jaar nam de Maatschap Weeda & Van den Berg de praktijk van Waasdorp Fysiotherapie over. De praktijk bestaat uit 11 fysiotherapeuten, ieder met veel ervaring, in onder andere de volgende specialiteiten: manueel, bekken, sport, kaak, hand, oedeem, geriatrie en hart- en longrevalidatie.

Frank Weeda en Levi van den Berg waren nog maar enkele weken druk met de voortzetting van de praktijk, toen COVID-19 toesloeg. Op dat moment moesten Levi en Frank al direct een heel zwaar besluit nemen als startende ondernemers! "We hebben natuurlijk nog niet veel vet op de botten als nieuwe eigenaren", vertelt Levi ons. "Desondanks namen we, na overleg met huisartsen en apothekers, als eerste praktijk in Hellevoetsluis het besluit om het bedrijf te sluiten. De veiligheid en het welzijn van onze patiënten staat voorop, in deze tijd konden wij uiteraard geen enkel risico lopen. Natuurlijk geldt dat ook voor onze eigen medewerkers."

Hiermee namen de nieuwe ondernemers verantwoordelijkheid voor zowel hun patiënten als medewerkers. Dit betekent dat Levi en Frank in een onvoorzien scenario terechtgekomen zijn. Hun jeugdige leeftijd maakt hen echter ook flexibel en dat is iets dat nu uitermate goed van pas komt. Zeker nu onze premier, Mark Rutte, in zijn laatste persconferentie bedrijven heeft opgeroepen om vast na te gaan denken over wat– bijvoorbeeld – anderhalve meter social distancing betekent voor een eventuele heropening van het bedrijf in de periode na 28 april.

Fysiotherapie op afstand
"Middels telefonisch contact of beeldbellen kunnen wij patiënten blijven begeleiden in hun revalidatieproces. We kunnen bijvoorbeeld oefeningen doornemen, houdings-/bewegingstherapie geven voor thuiswerkenden en uitleg geven door voorbeelden te laten zien. We krijgen hier positieve reacties op."

Sociaal
Van een drukbezochte praktijk terugvallen naar een gesloten bedrijf levert natuurlijk ook ruimte op in de agenda, daar draaien Frank en Levi niet omheen. "We hebben eigenlijk vanaf de eerste dag van sluiting besloten dat we niet gaan stilzitten, maar een actieve bijdrage willen blijven leveren aan de gezondheidszorg. Dit sociale aspect is kenmerkend voor ons bedrijf, dat uit zich in de sponsoring van Buurthuis De Kooistee, FC Vlotbrug, WTAC Waterstad en kunstwerkplaats Spetters. "In deze bijzondere periode stellen wij ons daarnaast ook beschikbaar aan Apotheek aan Huis. Zolang wij kunnen zullen we behulpzaam zijn bij het thuisbezorgen van medicijnen door heel Hellevoetsluis en omgeving. Zo kunnen wij ons alsnog inzetten in de gezondheidszorg en ontlasten wij de hardwerkende noodzakelijke zorg." De medewerkers van Waasdorp Fysiotherapie helpen Apotheek aan Huis van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 21:00 uur.

Na de coronacrisis
Voor Waasdorp Fysiotherapie heeft een heropening na de crisis nog een andere invulling: er moet worden nagedacht over het behandelingsaanbod aan patiënten die te maken hebben gehad met het coronavirus. Het is namelijk bekend dat longklachten en spierkrachtverlies gevolgen kunnen zijn van het doorstaan van de ziekte. "Uiteraard bereiden we ons hierop terdege voor", vertelt Frank ons. "Maar ook als het bedrijf nog niet is geopend kunnen wij onze klanten al helpen. Met beeldbellen kunnen wij op afstand behandelen en behulpzaam zijn met passende oefeningen. We hebben hier de afgelopen periode veel ervaring mee kunnen opdoen en het werkt prima."

Revalideren na IC opname
Frank: "Wat een opname op een Intensive Care met een mens doet staat nu opeens erg in de belangstelling en dat is begrijpelijk. Wij hebben al geruime tijd ervaring met patiënten die revalideren na een IC opname. Longrevalidatie bieden wij reeds aan en daarmee ook therapie voor het behandelen van het Post Intensive Care Syndroom (PICS is een verzameling van symptomen waarvan patiënten last kunnen krijgen na opname op de IC, zoals nu gebeurt bij coronapatiënten). Een patiënt met PICS zal onder andere last hebben van een verminderde longfunctie, ademspierkracht, algehele kracht en conditie." Waasdorp Fysiotherapie kan bij deze klachten behulpzaam zijn met krachttraining, training van het uithoudingsvermogen en het versterken van de ademhalingsspieren. Meerdere therapeuten van het team hebben hiervoor al specifieke trainingen gevolgd. Zij begeleiden al jaren patiënten met PICS en andere longklachten."

Klachten na corona
Levi is al gespecialiseerd in de begeleiding bij alle klachten die (kunnen) horen bij het ouder worden. Denk dan bijvoorbeeld aan revalidatie bij COPD, CVA, artrose en hart- en vaatziekten. Ook is Levi getraind in het revalideren na ziekenhuisopnames. Hierbij komen onder andere spierkrachtopbouw  en ademhalingstrainingen aan bod en dit zijn nu juist de vaardigheden die uitermate goed kunnen helpen bij mensen die, in meer of minder ernstige mate, te maken hebben gehad met corona. Dit betekent dat de zorg exact kan worden afgestemd op wat de patiënt nodig heeft. 

Daarnaast organiseren de Apotheek aan Huis, de Voediëtist, Logopedisch Centrum W.G.F. Snijders en Waasdorp Fysiotherapie al ruim 2 jaar een long carrousel in de ZorgInn aan de Rijksstraatweg. Dit betekent dat longpatiënten gezien worden door een multidisciplinair team op één locatie. Elke discipline onderzoekt de patiënt en neemt deze indien nodig in behandeling. Uit onderzoek blijkt dat deze benadering het meest effectief is bij de behandeling van longpatiënten. Deze benadering zullen wij uiteraard gaan inzetten voor de behandeling van coronapatiënten met PICS; via beeldbellen en wanneer mogelijk weer in de praktijk.

Weer open
Waasdorp Fysiotherapie is er klaar voor om weer te openen! De voorwaarden hiervoor zijn al gecreëerd. Zo is bijvoorbeeld het werkrooster veranderd, zodat patiënten onderling minder in contact komen en er meer tijd is om grondig schoon te maken tussen behandelingen door. Daarnaast is er een nieuwe indeling van de wachtruimte en werkkamers gemaakt om daardoor het onderlinge contact tussen patiënten te minimaliseren. Last but not least zijn er materialen aangeschaft: mondkapjes, handschoenen en automatisch desinfecterende foam dispensers.

Urgentie
Er wordt een uitzondering gemaakt voor urgente gezondheidsklachten waar toch face- to-face behandeling voor nodig is. Voorbeelden zijn: voorste kruisband revalidatie, revalidatie na operaties, bijvoorbeeld: net een nieuwe knie of na een andere operatie. Is urgentie het geval, neem dan contact met ons op. Waasdorp Fysiotherapie wenst iedereen heel veel sterkte de komende periode, zorg voor elkaar!

Contact
Waasdorp Fysiotherapie is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar voor vragen en advies. Natuurlijk kunt u al uw vragen ook stellen per e-mail. Ook voor minder urgente vragen kunt u bellen of e-mailen.

Fysiotherapie Waasdorp
Haring 2
3225XE Hellevoetsluis
Rijksstraatweg 100
3223KB Hellevoetsluis
0181-390086

administratie@fysiowaasdorp.nl

www.waasdorpfysio.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant